EkolojiManşet

Dünya Hasankeyf için nefesini tuttu: Hala vakit var, Ilısu’da su tutulmasın

0

Dünyanın pek çok kentinde, Hasankeyf ile Dicle Havzası’nı su altında bırakacak Ilısu Barajı’nda tepki gösterenler hafta sonu sokaklara çıktı: ‘Geç değil, barajda su tutulması kararınızı değiştirin’

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi‘nin çağrısı üzerine 7 ve 8 Haziran 2019 günü “3. Hasankeyf Küresel Eylem Günlerinde” küresel düzeyde 35 yerde Ilısu Barajı’nda su tutulmasına karşı eylemler gerçekleştirildi. “Hasankeyf doğamız, Dicle Kültürümüz” sloganıyla Türkiye, Irak ve Rojava’dan Avrupa’ya pek çok yerde gerçekleştirilen eylemlerde Türkiye hükümetinin 10 Haziran’da Ilısu Barajı’nda su tutma niyetini eleştirildi.

Avrupa eyleme katıldı

Avrupa başkentlerindeki eylemler, 7 Haziran’da Fridays for Future ‘Gelecek için Cumalar) yürüyüşlerine katılımla başladı. İklim krizine karşı dünyanın yüzlerce şehrinde her Cuma günü sokağa inen öğrencilere Ilısu ve başka barajların Mezopotamya’da iklim ve su krizine nasıl neden oldukları aktarıldı. Ardından Ljubljana, Münich, Frankfurt, Kassel ve Hamburg başta olmak üzere pek çok kentte birlikte yürüyüşler gerçekleştirildi.

Paris’te UNESCO da eleştirildi

Aynı gün öğlen ve akşam üzeri  pek çok Avrupa kenti  ve Irak’ta ana meydanlar ve şehirlerin önemli noktalarında yürüyüşler gerçekleştirildi, bildiriler dağıtıldı, standlar açıldı, konuşmalar yapıldı, ilgi gösterenlere bilgiler aktarıldı ve ortak resimler çekildi. Paris’teki eylem UNESCO merkezinin önünde yapıldı; örgütün Hasankeyf konusundaki sessizliği eleştirildi. Viyana’daki eylem ise Ilısu Projes’inde yer alan en büyük şirket, Andritz’in önünde gerçekleştirildi.

Irak’ta 10 kentten destek

Mezopotamya genelinde önemli bir dayanışma mesajı da Irak’tan geldi. Bağdat, Babil, Nasıriye ve Basra’nın dahil olduğu 10 kentte gerçekleştirilen eylemlerde Hasankeyf’ın yaşatılması talep edildi.

7 Haziran akşamı saat 20.00’de sosyal medyada #HasankeyfİçinGeçDeğil hashtag’ı üzeri yoğun paylaşım yapılırken, Türkiye’den çok sayıda sanatçının katılımıyla Hasankeyf ve Dicle havzasının yok edilmesine tepkiler iletildi. Metin Uca, Xero Abbas, Haluk Levent, Mikail Aslan, Pınar Aydınlar, Barış Atay, Cemil Koçgiri, Bahar Feyzan, Bilal Doğan, Şebnem Sönmez, Ercan Yılmaz, Diljen Roni, Kadir Çat, Deniz Esmer ve Selim Temo’nun gönderdikleri dayanışma videoları paylaşılarak yüzbinlerce sosyal medya kullanıcılarına ulaşıldı.

Paris’ten sanatçı Elen Ture de bir özel Hasankeyf panosuyla da katılarak destek verdi.

Britanya Yeşilleri’nden destek

8 Haziran Cumartesi günü de eylemler devam etti. Hasankeyf’te saat 12.00’de köprü başında çok sayıda aktivist ve siyasetçi Ilısu Barajı’nın durdurulması talep etmek için toplandı. Batman Belediye Başkanı ve HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran‘dan sonra Birleşik Krallık Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu’na seçilen Julia Word şunları söyledi: “Geçen hafta Erdoğan’a Ilısu Barajı’nda su tutma açıklamasından dolayı mektup yazdım. Mektubumda Ilısu Barajı’nı durdurmasını istedim. Bir cevap almayı hak ediyorum.”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi adına söz alan Zozan Şimşek hazırlanan bildiriyi okudu. Açıklamada Ilısu Projesi’nin baştan sona yanlış ve yıkım getiren bir proje olduğunu ve devlet yetkililerinin iddia ettiği ‚yereldeki topluma sosyo-ekonomik yararı’ söz konusu olmayacağı vurgulandı.

İnşaatta sona yaklaşılsa bile Hasankeyf ve Dicle Nehri için geç olmadığını ve barajda su tutulmayarak yeni bir süreç başlanması gerektiğini vurgulanan açıklamada, bundan herkesin kazanacağı belirtildi. Çok sayıda basının katıldığı eylem bir süre sonra sona erdirildi.

Londra’da elçilik önünde eylem

Irak Kürdistanı’nın Silemani kentinde de çok sayıda grubun katılımıyla eylemler yapıldı. Merkezde kurulan standta Irak hükümetinin harekete geçmesi istendi. İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde yapılan eylemde ise Şili’den bir su aktivistinin gönderdiği dayanışma mesajı okundu. Türkiye devletinden Ilısu projesinin durdurulması talep eden eylem için polis geniş güvenlik önlemi aldı.

İspanya’nın Bask özerk bölgesinde de Ilısu Projesi’ne kredi veren Garantibank’ın ana sahibi BBVA bankasına karşı Bilbao, San Sebastian ve Barcelona kentlerinde pankartlar açıldı ve afişleme faaliyeti yapıldı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.