ManşetTürkiyeUncategorized

YSK İstanbul’daki 13 seçim müdürünü başka illere gönderdi

0

YSK 31 Mart’ta İstanbul’da görev yapan 13 seçim müdürünü başka illerde görevlendirdi. Karara gerekçe olarak “sandık kurulu başkanlarının ve memur üyelerinin usulsüz olarak belirlenmesindeki yoğunluk” gösterildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, İstanbul’daki 31 Mart seçimleri sonrası haklarında soruşturma açılan ilçe seçim kurulu başkanlarının 23 Haziran için görevlendirilmesine ilişkin açıklama yaptı.Güven, seçimin iptaline dayanak oluşturan usulsüz işlemler gerekçesiyle seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Güven bu kişiler hakkında, “Yüksek Seçim Kurulu’nun 06/05/2019 tarihli, 2019/4219 sayılı kararındaki seçimin iptaline dayanak oluşturan usulsüz işlemlere yönelik disiplin soruşturması başlatıldığını” belirtti.

31 Mart öncesindeki usulsüzlükler dikkate alınarak 13 seçim müdürünün başka illerde görevlendirildiğini aktaran Güven, “Sandık kurulu başkanlarının ve memur üyelerinin usulsüz olarak belirlenmesindeki yoğunluk dikkate alınarak, 13 seçim müdürü başka illere görevlendirilmiştir” dedi.

HSK’ye suç duyurusu

Güven, kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve diğer sorumlular hakkındaki suç duyurusunun ise Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderildiğini kaydetti. Sadi Güven’in açıklamasını CHP’nin YSK’deki temsilcisi olan Hadimi Yakupoğlu, BirGün’e değerlendirdi.

“Sözün tükendiği, işin çivisinin çıktığı noktadayız” diyen Yakupoğlu, şöyle konuştu: “Sadi Bey, kendi inisiyatifinde olan bir şeyi yaptı. Yasa, tasarruf yetkisi vermiş durumda. O da bunu kullanarak, 23 Haziran’daki seçim kesinleşinceye kadar İstanbul il dışında müdür yardımcısı olarak görevlendirdi. Görevlerinden uzaklaştırılmış oldular. Benim artık söyleyecek sözüm kalmadı.”

Yakupoğlu, şöyle devam etti: “Siz bir kuralın ötesine geçerseniz, nerede duracağınızı kestiremezsiniz. YSK’nin verdiği kararlar kanunların, kuralların ve yerleşik uygulamaların ötesine geçti artık. Bu yüzden de neresinde duracağını kestirmek mümkün değil. Alınan kararların uygulamaların izah edilebilir yanı yok. Kural, kuralsızlık haline geldi. Uzaklaştırıyorsunuz ama bunlar almadı ki kararı. İşlemi ilçe seçim kurulu başkanı, 2 memur ve 4 tane üye verdi. Kura çektiler ve atamaları yaptılar. Yani CHP’li üyenin de AK Partili üyenin de imzası var.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.