DünyaHayvan HaklarıManşet

Norveç kürk çiftliklerini kapatıyor

0

Hükümet yeni kürk çiftliklerinin açılmasını yasaklama kararı aldı, mevcutlar da 2025’e kadar kapatılacak. Dünyadaki vizon ve tilki kürkü üretiminin yüzde 1’i Norveç’te yapılıyor.

Norveç hükümeti ülkedeki tüm kürk çiftliklerini kapatmaya hazırlanıyor. Haziran ayı içerisinde Norveç Parlamentosu’ndan geçmesi beklenen yasa ile ülkede yeni kürk çiftliği açılması yasaklanacak ve mevcut olanlar da 2025 yılına kadar kapatılacak. Yasa ülkede kürk ticareti yapan 200’den fazla çiftliği etkileyecek.

Dünyadaki vizon ve tilki kürkü üretiminin yüzde 1’ini gerçekleştiren Norveç’in bu konuda adım atmaya istekli ülkeler listesindeki yerini alması ve İngiltere ile Hollanda gibi sektörden elini çekmesi, hayvan hakları savunucuları tarafından büyük bir zafer olarak nitelendiriliyor.

Koalisyon hükümetinin şartlarından biriydi

Karar hükümeti oluşturan sağ parti ile liberal parti arasındaki uzlaşma sonucu alındı. Yasa 2018 yılında kurulan hükümetin oluşabilmesi için öne sürülen koşullardan biriydi. Buna göre devlet, sektörden çekilmek zorunda kalan çiftlik sahiplerine 51 milyon euroluk destek paketi ayırdı. Çiftçiler ise bunun beş katını talep ediyor.

Norveç’te 340 adet kürk çiftliği bulunuyor. Bu çiftliklerde her yıl 700  bin aşkın vizon ve 110 bin tilki öldürülüyor.

2017 yılında Kopenhag Üniversitesi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kürk endüstrisi dünyada tam 30 milyar dolar hacme ulaştı. ABD merkezli hayvan özgürlüğü için çalışan sivil toplum kuruluşlarından The Humane Society’nin verilerine göre de Çin’de her yıl yaklaşık 2 milyon kedi ve köpek; sadece elbise, çanta, oyuncak, şapka, şal gibi üretilen malların süslemelerinde kullanılan kürkler için öldürülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.