DünyaManşet

Sudan’da ölü sayısı 100’ü aştı, Nil’den 40 ceset çıkarıldı

0

Sudan’da asker ve sivil milislerin, demokrasi nöbeti tutan göstericilere müdahalesinde bilanço ağırlaşıyor

Sudan’da güvenlik güçlerinin sivil halka müdahalesinde ölenlerin sayısı 100’ü aştı.  Sudanlı Doktorlar Yönetim Kurulu da Facebook’ta paylaştıkları bir mesajda “Dün Nil Nehri’nden 40 şehidimiz çıkarıldı” ifadesini kullandı. Muhalif gruplar askeri yetkililerin görüşme teklifini reddetti.

Sudan sağlık kaynaklarından yapılan açıklamada, pazartesi günü güvenlik güçlerinin başkent Hartum’da ordu karargahı önünde demokrasi nöbeti tutan göstericilere müdahalesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 101’e yükseldiği belirtildi. Ölü sayısına ilişkin resmi kaynaklardan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Askeri Geçiş Konseyi, güvenlik güçlerinin ölümcül müdahalesinden 2 gün sonra muhalif gruplara müzakerelere devam etme teklifi sundu. Askeri Konsey lideri Abdul Fattah al-Burhan konuya ilişkin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Askeri konseyde, vatanın çıkarları dışında herhangi bir engelleme olmadan müzakereler için elimizi uzatıyoruz” dedi. Ancak muhaliflerin konseyin güvenilir olmadığı gerekçesiyle görüşme teklifini reddettiği belirtildi. Özgürlük ve Değişim Güçleri Deklarasyonu (DFCF) olarak bilinen muhalefet ittifakı lideri Madani Abbas Madani yaptığı açıklamada, “Bugün konsey bizi diyaloga davet etti. Ancak aynı zamanda sokaklardaki vatandaşlara korku yaşatmaya devam ediyor” dedi.

BBC’ye konuşan Hartum sakinleri, Acil Destek Güçleri adı verilen milis grupların sokaklarda dolaşıp korku saldığını ve sivillere saldırdığını söylüyor. Bu milislerin, 2003’te Batı Sudan’daki Darfur krizi sırasında kötü ün salan ve Janjavid adıyla bilinen milislerin devamı olduğu ifade ediliyor.

Görgü tanıkları, eylemcilerin barikatlar kurup, lastik yaktıkları meskun mahallere çekildiğini aktarıyor. Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, konvoylar halindeki ordu birliklerinin sokaklarda devriye gezdiği görülüyor.

 ‘Korku içinde yaşıyoruz’

Bir görgü tanığı Acil Müdahale Güçleri’nin “Hartum’un her yanında olduklarını” belirtti.  Görgü tanığı “Mahalleleri kuşatıyorlar, insanları tehdit ediyorlar. Gerçek mermiler kullanıyorlar. Her yerdeler. Güvende değiliz ve güvenlik güçlerine güvenmiyoruz. Tam bir kaos var” dedi. Sudan’ın ikinci büyük kenti Omdurman’da da, ağır silahlı birliklerin sokaklarda devriye gezdikleri belirtildi.

Geçici Askeri Konseyi, olayların araştırılacağı vaadinde bulundu. Sudan Ordusu uluslararası alanda kınanırken, Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi’nde şiddet olaylarını kınama girişimi, Çin ve Rusya tarafından engellendi.

Sudan’da Aralık 2018’de hükümetin yakıt ve ekmek fiyatlarına zam kararının ardından gösteriler patlak vermişti. Protestoların ardından 11 Nisan’da ordu, ülke yönetimine el koymuş ve Askeri Geçiş Konseyi kurulmuştu. Sonrasında protestocuların sivil yönetime geçiş için eylemleri devam etmiş bu konuda askeri yetkililer ile müzakere başlatılmıştı.

Geçici Askeri Konsey daha sonra seçimlerin dokuz ay içinde yapılacağını açıklamış; eylemciler ise adil bir seçim yapılabilmesini garantilemek ve eski hükümetle bağlantılı siyasi yapıyı dağıtabilmek için daha uzun süre gerektiğini savunmuştu.

THY, Sudan seferlerini iptal etti

Türk Hava Yolları (THY), Sudan’daki gelişmeler nedeniyle başkent Hartum seferlerini iptal etti. THY, dün de 4 Haziran Salı günü saat 00.30’da yapılması planlanan TK 0681 Hartum-İstanbul seferinin iptal edildiğini açıklamıştı. THY’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 4 Haziran Salı günü saat 20.25’te planlanan TK 0680 sefer sayılı İstanbul-Hartum uçuşu ile 5 Haziran Çarşamba günü saat 00.30’da yapılması planlanan TK 0681 sefer sayılı Hartum-İstanbul uçuşunun iptal edildiği duyuruldu.

Mısır ve BAE’deki bazı hava yolu şirketleri Sudan’da yaşanan gerginlik nedeniyle bu ülkeye planlanan uçuşlarını iptal etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.