DünyaManşet

Trump’tan binlerin protestosuna tepki: Yalan haber

0

ABD Başkanı Trump, Londra ziyareti sırasında düzenlenen gösterilerde binlerce kişi tarafından protesto edildi. Trump ise “çok küçük” bir protesto gösterisi gördüğünü söyleyerek “Çoğu yalan haber” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Londra ziyareti bir kez daha protestolara sahne oldu. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Parlamento Meydanı’nda toplanan binlerce kişi ABD Başkanı’nı protesto etti. Dev yürüyüşte Londra caddelerinde ‘evine geri dön, aptal Trump, senin siyasetini istemiyoruz’ gibi sloganlar atıldı. Geçen sene kullanılan 6 metre uzunluğundaki ‘bebek Trump’ balonu da yeniden şişirildi.

Trump aleyhinde dövizler taşıyıp sloganlar atan kalabalığa destek veren siyasetçiler de vardı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, gösteride yaptığı konuşmada, “aşırı sağın” yükselişi konusunda uyarıda bulundu: “Bakın etrafta her renkten, her milletten, her dilden, her dinden insan var bu gösteride. Müslüman bir belediye başkanımız olduğu için gururluyum. Sağlık servisinin satılmasına izin vermeyeceğiz. Ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti insan hakkıdır. Dünyamızı savaşlara sürüklemenin karşısında duracağız. Aktif olmak ve protesto etmek doğruyu bulmanın öncülüğünü yapar. Beraber bu dünyayı değiştirebiliriz.”

Başbakanlık önünde yapılan gösterilerde konuşan İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Francis O’Grady, “Amerikan halkını seviyoruz ama onların başkanını sevmiyoruz. Sağlık servisini satmayacağız. Defol evine git” dedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Caroline Lucas “Britanya’nın ırkçılarıyla arkadaş olan Trump’ı ülkemizde istemiyoruz” derken Savaş Karşıtı Koalisyon Başkanı Lindsey German da “Daha uçaktan inmeden hakaret ve saldırılarda bulunan bir savaş çığırtkanını ülkemizde istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kamu Sendikası PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka, “Filistin halkına selamlarımızı gönderiyoruz. Sadece Trump’a karşı değiliz onun temsil ettiği sisteme de karşıyız. Sağlık servisimizi satın alamayacaksınız.” diye konuştu.

Trump ise İngiltere Başbakanı Theresa May ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Londra’da aleyhinde düzenlenen gösterilerle ilgili bir soruya yanıt verirken, “Hangi protestolar? Ben protesto görmüyorum. Bugün geldiğimde küçük bir protesto gördüm. Çok küçük. Yani çoğu yalan haber” ifadesini kullandı.

‘Corbyn’i tanımıyorum, görüşme teklifini reddettim’

Trump, bir soru üzerine ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn hakkında da konuştu. Corbyn’i tanımadığını söyleyen Trump, “Hiç görüşmedim, hiç konuşmadım. Bugün ya da yarın benimle görüşmek istedi. Ben de bunu yapmamaya karar verdim.” diye konuştu.
Corbyn’nin olumsuz görüşlere sahip olduğunu söyleyen Trump, “İnsanların eleştirmek yerine işleri doğru bir şekilde yapmaları gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

ABD-İngiltere ittifakına karşılıklı övgüler

Trump, Başbakan May ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD ile İngiltere arasındaki müttefikliğe övgüler yağdırdı. “Dünyanın şu ana kadar gördüğü en büyük ittifak” tabirini kullanan Trump, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ardından ticari ilişkilerini daha da güçlendireceklerini söyledi. İkilinin gündeminde öne çıkan konular Brexit, İran, iklim anlaşması, ikili ticaret anlaşması ve Huawei’ydi.  Birleşik Krallık ile “harika bir ticaret anlaşması” yapacaklarını ve bu anlaşmada “müthiş bir potansiyel” olduğunu belirten Trump, “Muhtemelen şu an yaptığımızın iki, hatta üç misline ulaşacağız” dedi.

May, “Her zaman güçlü ittifakların temelinin, işbirliği ve taviz olduğuna inandım. Bunun en geçerli olduğu yer ise özel ilişkilerdir” diye konuştu.

‘Khan iyi bir belediye başkanı değil’

Trump Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ı eleştirmeye de devam etti: “Bence çok iyi bir belediye başkanı değil. Kötü bir iş çıkarıyor. Suç oranı artıyor. Çok sayıda problem var. İngiltere için çok şey yapan ABD’nin temsilcisini eleştirmemesi gerektiğine inanıyorum. Negatif değil pozitif olmalı.”

Donald Trump geçen sene temmuz ayında İngiltere’ye yaptığı ziyarette de yoğun protestolara maruz kalmıştı. Trump, özellikle karbon salınımını sınırlayan Paris COP 21 anlaşmasına imza atmaması, cinsiyetçi ve göçmen karşıtı söylemleri sebebiyle birçok sivil toplum örgütünün tepkisini çekiyor.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.