EkolojiManşet

Anamur Belediyesi, kaplumbağa yumurtalarının üzerine toprak döşedi

0

Caretta Caretta ve nil kaplumbağalarının üreme ve yumurtlama alanı olan Anamur sahil şeridine ‘piknik alanı’ yapmak için toprak döküldü. Bölgenin koruma altında doğal SİT alanı olduğunu söyleyen çevreciler, hukuki mücadeleye hazırlanıyor.

Mersin Anamur Belediyesi, Caretta Caretta ve yumuşak kabuklu nil kaplumbağalarının üreme ve yumurtlama alanı olan sahil şeridine piknik alanı yapmak amacıyla toprak döşedi. Şerit, ayn zamanda endemik bir bitki olan kum zambaklarının yaşama ve üreme alanı. Pullu Tabiat Parkı ile Anamuryum Antik Kenti arasında kalan yaklaşık 13 km’lik sahil şeridi, uluslararası sözleşmeler ve özel yasalarla korunan doğal SİT alanı bölgesinde kalıyor

Deniz kaplumbağalarının üreme ve yumurtlama döneminde başlatılan çalışma çevrecilerin tepkisini çekti. MERÇED (Mersin Çevre ve Doğa Derneği) Anamur Temsilciliği’nden aktivistler, belediyenin “Anamurlular sahilde piknik yapabilsin” düşüncesiyle, kumsalın toprakla örtülmesinin ‘suç’ olduğunu belirterek, bu uygulamadan vazgeçilmemesi halinde hukuki mücadele başlatacaklarını söyledi.

‘Yapılan suç ve Belediye’nin bilmemesi mümkün değil’

Üzeri toprakla örtülen kumsalda protesto eylemi gerçekleştiren aktivistler, “Buradan kum almak, kumun üzerine toprak ve beton dökmek, çeşitli yapılar kondurmak, ışıklandırma yapmak, hatta iyi niyetli sayılan temizlik ve ıslah gibi çalışmalar dahi yapmak yasak olup, aynı zamanda suçtur. Anamur Belediyesi tarafından bu hususların bilinmemesi mümkün değildir” dedi. Buna rağmen, Belediye’nin “sahillerde kaplumbağalar kadar insanların da hakkı var’’ şeklindeki popülist söylemlerle piknik alanı inşaatına başladığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, piknik alanı diye başlatılan çalışmaların sahilin batı tarafına genişleterek, işgale açılması endişesi taşıdıkları belirtilerek, “ Anamur Belediyesi’nden, doğanın ve çevrenin katliamına dönük hızlı adımlar atmak yerine,mevcuttaki çay bahçelerini, kıyıdan geriye ve sözleşmelerdeki belirlenmiş 6 m2’lik alana çekilmesini sağlamasını; sahillerin, halk ve deniz kaplumbağaları tarafından rahatça kullanımına açılmasını beklerken, Bozyazı’daki piknik alanı örneği verilerek benzer çalışmalara burada da başlanması kabul edilemez bir durumdur” denildi.

Kumlar geri getirilmezse dava açılacak

Belediye’nin uygulamasının iç hukuk mevzuatına, Bern, Barcelona gibi uluslararası sözleşmelere, Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin kuruluş ilkelerine aykırı olduğu belirtilen ve acilen sonlandırılması istenen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu işe son verilmez ve buradan alınıp başka yerlere götürülen kumlar geri getirilmezse ve üzeri toprakla örtülen kaplumbağa yuvaları açığa çıkarılmazsa, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı; hatta gerekirse tespit yaptırarak, idari dava da açacağımızı, MERÇED (Mersin Çevre ve Doğa Derneği) olarak açıkça ifade ediyoruz”

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.