ManşetTürkiyeUncategorized

Öykü Arin’e bu kez babasından nakil

0

Lösemi hastası Öykü Arin için ikinci kez nakil süreci başladı. Annesinden nakledilen iliğin uyum sağlamaması üzerine babasından kök hücre nakli gerçekleşen Öykü Arin için 10 günlük kritik bekleme süreci bulunuyor

4 yaşındaki lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı’ya daha önce annesinden nakledilen yarı uyumlu iliğin uyum sağlamaması üzerine pazar günü babasından kök hücre nakli gerçekleşti. Öykü için 10 günlük kritik bekleme süreci başladı.

Geçen yıl kasım ayında Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan ve 46 gün önce annesi Eylem Şen Yazıcı’dan nakledilen iliğin uyum sağlamadı. Öykü Arin için ikinci kez ilik nakli yapıldı. Donörün bulunamadığı 4 yaşındaki Öykü Arin’e ikinci nakil babası Çağdaş Yazıcı’dan alınan kök hücreleriyle yapıldı.

Nakli gerçekleştiren ekipte yer alan Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Vedat Uygun , “Öykü Arin’in sağlık durumu iyi. Ciddi bir sıkıntısı yok. Naklin tutup tutmadığı en erken iki hafta, en geç bir ay içerisinde belli olacak.” dedi.

Eylem Yazıcı: Donör olun, umut olun

Anne Eylem Şen Yazıcı, lösemi hastası kızı ile kendi iliği arasında ilk etapta yüzde 98’lerde uyum sağladığını ancak bu oranın gün geçtikçe düşerek naklin başarısız hale geldiğini anlattı.

Türkiye’deki kök hücre bağışının çok yetersiz olmasından yakınan Yazıcı, “Babadan nakil olmaya başladı. Umutla bekliyoruz. Bu nakil süreçleri hayati tehlikesi olan süreçler. Yaşaması çok zor. Türkiye’de yeterli sayıda sistemde kök hücre bağışı olmuş olsaydı bunların hiçbirine gerek kalmazdı. Almanya’da 7 milyon, Türkiye’de 350 bin donör var.”dedi.

İki ayda 150 bin donör

Yapılan kampanya ile iki ay süresinde 150 bin donöre ulaşıldığını belirten anne Yazıcı, “Türkiye’de çocukların sağlığı ve geleceği için önemli bütçe ayrılması lazım. İki ayda 150 bin kişiye ulaştık. Öykü Arin üçüncü nakil ihtiyacı olursa, ikincisi tutmazsa yabancı bir donörden başka şansı kalmıyor. Herkes üzerine düşeni artık yapmalı. Donör olun, umut olun. Yeterli düzeyde kök hücrenin bu sisteme girmesi gerekiyor. Türkiye’de 4 milyon kök hücre bağışçısının olmasını diliyorum.” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.