EkolojiHayvan HaklarıManşet

Meclis’te hayvanların sesi oldular

0

“Hayvana Şiddet Suçtur” diyen ve caydırıcı hapis cezaları talep eden 1 milyon 457 bin 612 kişinin imzaları, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu adına AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’e teslim edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu hayvan hakları savunucularını dinledi.  Meclis’te gerçekleşen toplantıda; Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu bileşeni sivil toplum kuruluşları ve oluşumlar, Deneye Hayır Platformu, Hayvan Kurtarma Derneği, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, Simorg Derneği, Empati Dohaysa, Patiko Başkent Birliği temsilcileri yer aldı.

Bir buçuk milyon imza teslim edildi

Deneye Hayır Platformu Sözcüsü Yağmur Özgür Güven’in Change.org üzerinden, hayvanlara şiddetin suç sayılması için topladığı 1 milyon 457 bin 612 imza, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu adına Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’e teslim edildi. Güven, on binlerce insanın, hayvanlara yönelik suçların Türk Ceza Kanunu kapsamına alınarak faillerin ertelemesiz hapis cezası öngörülmesini beklediğini ifade ederek caydırıcı cezaların hayvan hakları ihlâllerinin önlenmesinde önemine dikkat çekti.

Eğitimde vicdanî ret 

Deneye Hayır Platformu ayrıca, eğitim-öğretim hayatlarında hayvan kullanımını, hayvanların kesilip biçilmesini reddeden öğrenciler için de eğitimde vicdanî ret hakkının tanınmasını ve bu hakkın kullanılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması için araştırma komisyonunun Yüksek Öğretim Kurumu’na tavsiye yazısı yazmasını talep etti.

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Kurucular Kurulu Üyesi ve Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, sokak hayvanlarının hastalanmasına, ölümüne neden olan mobil kısırlaştırma uygulamasının tamamen yasaklanmasını talep ettiklerini aktardı.

‘Hayvan dövüşleri ve av turizmi yasaklansın

Ugan, yaban hayatın tamamen tükenme noktasında olduğuna dikkat çekerek avcılık ve av turizminin de yasaklanması gerektiğini ifade etti. Hayvan dövüştüren şahıslara da adlî yaptırım talep eden Ugan, “hayvan dövüşleri de ‘folklorik’ adı altında sürdürülen hayvan güreşleri de yasaklanmalıdır” şeklinde konuştu.

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Veteriner Burak Özgüner de Komisyon’da hayvanat bahçeleri konusunda sunum yaptı. Özgüner, 36 ruhsatlı hayvanat bahçesinde en az 16.000 yaban hayvanının tutsak edildiğini ve bu hayvanların korkunç esaret koşullarında yaşadıkları için birçok davranış ve stres bozukluğu yaşadığını belirtti.

Türkiye’deki mezbahaların koşullarını gösteren bir video kaydı izleten Özgüner, doğumlarından ölümlerine kadar sistematik şiddete maruz bırakılan hayvanlara yönelik zulmün durdurulmasını talep etti.

Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Avukat Hülya Yalçın ise hayvanlara karşı işlenen suçlarda, caydırıcılık açısından, faillere cezanın ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, iyi hâl indirimi, hapis cezasının adlî para cezasına çevrilmesi gibi hukukî uygulamaların işletilmemesi gerektiğini söyledi. “Tüm hayvanlar için adalet istiyoruz” diyen Yalçın, düzenlenecek cezaî yaptırımın, işkence, tecavüz, öldürme gibi suçlar için cezanın alt limitinin en az 2 yıl 1 ay olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Savcılıklarda ‘hayvan hakkı ihlâlleri soruşturma bürosu’ talebi

Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Melike Özdemir Ballı, Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde “hayvan hakkı ihlâlleri soruşturma bürosu” kurulmasını talep etti. Özdemir Ballı, hayvanlara karşı suç işleyen belediye görevlilerinin de adlî yaptırım kapsamına alınmasını ve kamu görevlileri için soruşturma izni aranması şartının, hayvanlara karşı işlenen suçlarda aranmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Uzm. Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu, hayvan deneylerinin bilime katkısının oldukça kısıtlı olduğunu belirterek, hayvan deneylerine alternatif olarak yöntemler hakkında bilgi verdi.

10 parkta 100’den fazla yunus

Yunuslara Özgürlük Platformu Sözcüsü Öykü Yağcı Tonay, hayvanlara işkence ve esarete neden olduğu için yunus parkları ve hayvanlı sirkler konusunda komisyonda yaptığı sunumda, yunus parklarında karşılaşılan etik ve hukukî sorunları dile getirdi. Türkiye’de şu anda 10 yunus parkı olduğunu ve buralarda 100’den fazla yunus ve deniz memelisinin tutsak edildiğini açıklayan Tonay, yunus parklarındaki hayvanların açlıkla terbiye edildiğini ve hayvanlara düzenli olarak antidepresan verildiğini belirtti. Öykü Yağcı Tonay, yunus parklarının otizmli çocuklara yönelik terapi iddiası ile faaliyet gösteren yunus parklarının, umut tacirliği yaptıkları gerekçesiyle ayrıca yasaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu da kapsamlı taleplerini ve hayvan hakları ihlâllerine yönelik çözüm önerilerini komisyon başkanlığına sundu.

Komisyonda Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu’ndan Tülay Danacıoğlu, Hayvan Kurtarma Derneği’nden Zekiye Taş Köklü ve Simorg, Empati Dohaysa ve Patiko Başkent Birliği’nden Hatice Neslihan Şener de sokak hayvanlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini komisyona iletti.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.