DünyaManşet

AP seçim sonuçları Almanya siyasetini sarstı: Nahles’ten istifa kararı

0

Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles, bu hafta içinde görevlerinden istifa edeceğini açıkladı. Ortağı CDU’da da tartışmalar sürüyor.

Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) Avrupa Parlamentosu ve Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinden alınan yenilginin ardından SPD’deki tartışmalar yeni bir boyut kazandı. SPD Genel Başkanı ve Parti Meclis Grup Başkanı Andrea Nahles her iki görevinden de ayrılma kararı aldı. Nahles yaptığı açıklamada, “Meclis grubu içindeki tartışmalar ve parti içinden gelen tepkiler bana bu görevleri yapmaya devam etmem için gerekli desteğin artık var olmadığını gösterdi” dedi. Nahles Pazartesi günü Parti yönetimine, Salı günü ise SPD Meclis Grubu’na istifasını açıklayacağını söyledi.

SPD Avrupa Parlamento seçimlerinde  Almanya’da yüzde 11,9 oranında oy kaybına uğrayarak yüzde 15,4 oy almıştı. CDU/CSU da yüzde 7,5 oy kaybıyla yüzde 27,9 oranında oy almıştı. Bremen Eyalet Meclisi’nde yapılan seçimlerde ise SPD 73 yıl sonra hezimete uğramış; 73 yıl sonra ilk kez sandıktan birinci parti olarak çıkamamıştı.

 Tepkiler…

Nisan 2018’de Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanlığı’na seçilen Andrea Nahles’in  görevini bırakacağını ve tüm siyasi faaliyetlerine son vereceğini açıklamasına ilk tepki, SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner’den geldi. Alman haber ajansına (dpa) konuşan SPD Genel Başkan Yardımcısı Stegner, kararı saygıyla karşıladığını belirterek, “Son günlerde ve haftalarda parti içindeki tavır, Sosyal Demokrat değer yargısının bir parçası olan dayanışma ruhuyla bağdaşmıyordu” dedi.

Roth: Bazıları utanmalı

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı SPD’li Michael Roth, Twitter mesajında Nahles’e destek verirken, “Sana karşı takınılan tavır utanç vericiydi. SPD içinde bazıları utanmalılar. Sen, tüm gücünle geçmişin bazı yaralarını en nihayetinde iyileştermeye çalıştın. Katkıların için teşekkürler. Kararına saygı duyuyorum” sözlerine yer verdi. Hükümet ortağı CDU ise Nahles’in istifa kararının koalisyon hükümetine olumsuz yansımaması uyarısında bulundu.

Dietmar Bartsch.

Muhalefetten siyasi istikrar vurgusu

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch ise  istifa kararını saygıyla karşıladığını belirtti, ancak onu istifaya götüren süreci eleştirdi. Politikanın bu kadar “Gaddar” olmaması gerektiğini belirten Bartsch, “Belki hepimiz bu konuya biraz kafa yormalıyız” dedi.

Yeşiller Eşbaşkanları Annalena Baerbock ve Robert Habeck de yaptıkları ortak açıklamada, siyasi istikrar vurgusu yaparak, SPD’nin bir an önce yeni liderini belirlemesini istediler.

Nahles’in yerine Rheinland Pfalz Eyaleti Başbakanı Malu Dreyer’in geçici olarak atanması bekleniyor. Dreyer, Rheinland Pfalz’ın ilk kadın başbakanı unvanına sahip. Meclis grubu başkanlığı için adı geçen isim ise Martin Schulz. Genel başkanlığa ise Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Achim Post’un getirileceği iddiası daha önce ortaya atılmıştı.

Malu Dreyer.

Nahles, Gerhand Schröder’in parti başkanlığı ve başbakanlık görevlerini bırakmasından sonra, partinin başına gelen sekizinci siyasetçi. Daha önce parti genel sekreterliği görevinde bulunan Nahles, 2017’de yapılan genel seçimlerde kısa bir süre önce genel başkanlık ve başbakan adaylığına getirilen Martin Schulz’un, seçimleri Başbakan Angela Merkel’e karşı açık bir arayla kaybetmesi üzerine, parti başkanlığını devralmıştı.

AP seçimlerinden oy kaybederek çıkan CDU’da da yeni genel başkan Annegret Kramp-Karrenbauer’in beklentilere yanıt vermediği tartışması devam ediyor. Hükümetin iki ortağındaki tartışmalar erken seçim ihtimalinin düşük olmadığını gösteriyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.