Günün Manşetiİklim Krizi

Guterres: Gri yerine yeşil bir ekonomi ve topluma ihtiyacımız var

0

İklim değişikliğiyle mücadele amacıyla kurulan R20 Koalisyonu Viyana’da toplandı. Dünyanın çeşitli bölgelerinden çok sayıda kişi ve kurumun katıldığı zirvede yetkililere seslenen BM Genel Sekreteri Guterres, “İnsanlar değil, kirlilik vergilendirilmeli” dedi; fosil yakıta desteğe son verilmesi çağrısında bulundu. Zirvede konuşan Thunberg de yetkililerden sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

İklim değişikliğiyle mücadele için kurulan R20 Koalisyonu üyeleri Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen zirvede buluştu. Zirvede konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘acilen yeşil ekonomiye geçilmesi’ için çağrıda bulundu. Guterres, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya yol açan karbondioksit ve toprağa zarar veren kimyasal maddelerin azaltılmasının önemine dikkati çekerek “Yeşil ekonomiye ihtiyacımız var gri ekonomiye değil. Aynı şekilde gri yerine yeşil bir topluma ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.

2011 yılında, dönemin California valisi Arnold Schwarzenegger’in girişimiyle kurulan ve Avusturya Devleti’nin de desteklediği R20 Koalisyonu ulusal yönetimler, uluslararası kuruluşlar, akademi ve finans kurumları ve özel şirketlerden oluşuyor. İklim değişikliğiyle mücadelede bölgesel eylem hedefini güden Koalisyon’u BM de destekliyor. Koalisyonun en temel misyonu, bölgesel bazda yeşil ekonomiye geçişlerin hızlandırılması için çaba sarf etmek ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda katkı sağlamak.

Guterres: “İnsanlar değil, kirlilik vergilendirilmeli”

Bu yıl Eylül ayında yapılacak BM İklim Zirvesi’nin ön hazırlık buluşması olarak düzenlenen R20 Koalisyonu Dünya Zirvesi’ne dünyanın çeşitli bölgelerinden çok sayıda davetli katıldı. Konferansın açılışında konuşan Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, iklim değişikliği konusunda çok söz söylendiğini, herkesin yaklaşan tehlikeden haberdar olduğunu kaydederek iklim felaketinin önlenmesi için zamanın daraldığını ancak devletlerin sorumluluklarını yeterince yerine getirmediğini söyledi.

Van der Bellen, iklim değişikliğinin yol açtığı açlık, yoksulluk, çeşitli çevre felaketlerinin insanları vatanlarından ederek farklı bölgelerde yaşamaya mecbur ettiğini dile getirdi.

Yenilenebilir enerji vurgusu

Karbondioksit kullanımını azaltan yeni ekonomik ve sosyal politikalara yönelmenin elzem olduğunu vurgulayan Van der Bellen, “Yenilenebilir enerjinin hakim olduğu yeni bir sanayi devrimine ihtiyacımız var. Biz bu değişimi gerçekten istersek, yapabileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuşmasında iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde göç sorununun ortaya çıktığını ve birçok kişinin de gelecekten umutsuz olduğunu belirtti. Yaşanan felaketlerin bütün insanlığı derinden etkilediğini kaydeden Guterres, “İklim değişikliği karşısında yapmamız gereken mücadeleyi yürütebilirsek, bundan dünyanın geneli ciddi bir şekilde faydalanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Guterres, doğaya zarar vermeyen, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya yol açmayacak ekonomik ve teknolojik değişimin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek “New York’ta eylülde düzenlenecek İklim Zirvesi’ni de bu prensipler doğrultusunda yapacağız. Liderlerden güzel konuşma yapmaları için değil, ihtiyaç duyduğumuz eylemler için somut planları sunmaları için gelmelerini isteyeceğim.” dedi.

Guterres, karbondioksit emisyonunun azaltılması ve özellikle kimyasal unsurların inşaat sektöründe kullanılmasının kısıtlanması gerektiğine dikkati çekerek “Çevreci, toprağa zarar vermeyen tarıma ihtiyaç duyuyoruz. Kısaca bizim yeşil ekonomiye ihtiyacımız var gri ekonomiye değil. Aynı şekilde gri yerine yeşil bir topluma ihtiyaç duyuyoruz.” diye konuştu.

Kent altyapılarında karbonun giderilmesi, kömür santrallerinin durdurulması ve sürdürülebilir üretim ve tüketimin teşvik edilmesi çağrısında bulunan Guterres, yetkililere seslenerek, “İnsanlar değil, kirlilik vergilendirilmeli” dedi; fosil yakıtları için sübvansiyon vermeyi bırakmalarını istedi. Guterres ayrıca özel sektörün ve yatırımcıların da kirliliği arttıran eylemlerden ve bu eylemlere destek vermekten vazgeçmeleri ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda “cesurca ve azimle” adım atmaları gerektiğini vurguladı.

Thunberg’den siyasetçilere: Sorumluluğunuzu yerine getirin

R20 Koalisyonu, yönetimlerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris Anlaşması kararları doğrultusunda, özellikle yerel ve bölgesel ölçekte çalışmalarının ilerletilmesi ve gözlemlenmesi açısından önemli bir platforma dönüşmüş durumda.

Birçok bilim insanı, hükümet yetkilisi, özel sektörden yetkililer ve Arnold Schwarzenegger gibi tanınmış isimlerin de katıldığı zirvede dikkat çeken konuşmacılardan biri de iklim eylemleriyle dünya çapında ses getiren iklim aktivisti Greta Thunberg oldu.

Dünya çapında çocukların ve gençlerin de dahil olduğu aktivist grupların, bilim insanlarının ve eğitmenlerin özellikle son dönemlerde iklim değişikliğine dikkat çekme konusunda etkili adımlar attıklarına değinen Thunberg, siyasetçilerin, ünlülerin ve şirket müdürlerinin de daha fazla destek vermeleri gerektiğini dile getird. Thunberg, “İnsanlar sizi dinliyor ve sizlerden etkileniyor. Çok büyük bir sorumluluğunuz var ve birçoğunuz bu sorumluluğu yerine getiremediniz” dedi.

“Yeşil gelecek inşa edilebilir”

Oyuncu ve aktivist Schwarzenegger  ise dünyanın geleceğinin kurtarılması, yeni nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için eyleme geçilmesi gerektiğini söyledi. Schwarzenegger, 2015’te Paris’te imzalanan BM İklim Anlaşması’nı çok sayıda ülkenin imzaladığını ancak anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmediğini vurguladı.

Yeşil bir gelecek kurulması için statükocu yaklaşımlardan uzaklaşılması gerektiğini söyleyen Schwarzenegger, “Dünyadaki birçok büyük değişim bir hayalle başladı. Yeşil geleceğin inşa edilmesi için insanlar ayağa kalkmalı, heves kırıcı sözlere aldırış etmeden yoluna devam etmeli” diye konuştu.

Kürsüde aktivist ‘işgali’

Konferansa‘’ System Change not Climate Change ‘’ aktivisti Lucia Steinwender’in yaptığı eylem damgasını vurdu. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz konuşmasını yapmak için kürsüye çıktığı anda, kürsüye gelen aktivist Steinwender, Başbakanın şaşkın bakışları arasında konuşmasını yaptı. Steinwender’in konferanstan bir gün sonra yaptığı bir söyleşide, ‘’İklim değişimi nihayetinde bu gezegendeki her insanı etkiler. Hangi politik tavrın olursa olsun, iklim krizi bir problemdir, çözüm aslında herkes için amaçlamalıdır’’ diye konuştu. Yaptıkları eylemin gerekçesi olarak bir ‘iklim hareketi’ olmalarına karşın bu tür konferanslara davet edilmemeliri gösteren Steinwender, konuşmasından sonra konferansta bulunan diplomat veya devlet erkanından birilerinin kendisiyle konuşmak istediler mi sorusuna ise, gülerek şunları söyledi; ‘’ Bundan sonra bizimle konuşan tek kişi güvenlikten gelen kişilerdi. Sonra salondan ayrıldık.’’
Aktivist hükümeti eleştirerek şunları söyledi: “ÖVP-FPÖ Hükümetinin, iklim ve enerji stratejisinin yetersizliği söz konusudur. İklim koruma tedbirlerini finanse etmek için neredeyse hiçbir planın bulunmadığını, tedbirlerin uygulanması son tarihlere bırakıldığını görüyoruz. Ayrıca, strateji sivil toplum örgütlerinin katılımı olmadan geliştiriliyor. Bu durumda kendimizi başka bir şekilde duyurmaya zorluyor, tıpkı dün yaptığımız gibi.”

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.