ManşetTürkiyeUncategorized

Erdoğan ‘yargı reformu’nu açıkladı: İfade özgürlüğü güçlendirilecek, tutuklama ölçülü olacak

0

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni açıkladı. Yeni paketin, ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ve adalet sisteminin iyileştirilmesi’ amaçlarıyla hazırlandığı belirtildi. Çevre, imar ve enerji gibi alanlarda davaların daha hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için özel mahkemeler kurulacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni açıkladı. Beştepe’deki konuşmasında  “Bu belge ile ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi ve daha ileriye taşınması konusunda yeni yaklaşımlar ortaya koyuyoruz” diyen Erdoğan, iki temel perspektifi, ‘demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi’ ve ‘adalet sisteminin işleyişinin iyileştirilmesi’ olarak açıkladı.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

İfade özgürlüğü

“İfade özgürlüğüne ilişkin kararların istinaf aşamasından sonra bir de Yargıtay tarafından incelenmesini sağlayacağız.

Avukatlara yeşil pasaport, hakim savcılara coğrafi teminat

Avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport hakkı vererek, uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz.

-Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz.

-Reform düzenlemesi ile mesleğin başında hakimleri ceza ve hukuk hakimi olarak ayıracak ve alanlarında uzmanlaşmalarını sağlayacağız.

-Hakim ve savcılar hakkındaki disiplin prosedürlerini yeniden yapılandırıyor, kurulun disiplin kararlarına karşı yargı yolunu genişletiyoruz.

-Hakim ve savcılar için coğrafi teminat getiriyoruz. Coğrafi teminat hakim ve savcıların isteği olmaksızın başka yere tayin edilememesi anlamına geliyor.

-Her asliye hukuk mahkemesinin yargı çevresinde bir noterlik kurulması zorunlu hale geliyor.

Hukuk fakültesi beş yıl

-Hukuk fakültelerinin eğitim süresi beş yıla çıkartılacak, kontenjanları ise azaltılacak.

-Hakim ve savcı yardımcılığı müessesinin getiriliyor olması başka bir yenilik. Mezun olanlar önce yardımcı olacak, ardından yeni bir sınavla mesleğe geçecek. Mesleğe kabuller yardımcılar arasından yapılacak.

Tutuklama ve yargılama…

-Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar atıyoruz. Mevzuatımızda tutukluluğun azami süresi belirlenmiş olmakla birlikte bu süre tüm safahatı kapsamaktadır. Bu kapsamda tutukluluk sürelerinin soruşturma ve kovuşturma aşamaları için ayrı ayrı düzenlenmesini planlıyoruz

-Önümüzdeki dönemde adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz.

-Yeterli şüphe kavramı basit şüphe olarak tatbik edilmekte bu da dava sayısını artırmakta. Küçük soruşturmalarda dahi savcılar tarafından dava açılmakta. Şüphelilerin yüzde 52’si hakkında kovuşturmaya yer verilmemiştir. Sistemi mahkumiyet ihtimali az olanlar için açılmaması yönünde geliştirmemiz gerekiyor.

Yatırımcılara mesaj

Yargı reformu belgesi hem vatandaşlarımızın sisteme güvenini artıracak hem de daha öngörülebilir yatırım ortamına yardımcı olacaktır.

Çevre, imar ve enerji için özel mahkemeler

Çevre, imar ve enerji gibi alanlarda davaların daha hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için özel mahkemeler kuruyoruz.

Siteye değil habere erişim engeli

Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak.

Çocukların davaları öncelikli olacak

-Ülkemizde 12-15 yaş çocuklar hakkında yaklaşık 40 bin dava açılmıştır. 15 yaş altındaki çocukların ilk kez işlediği fiiller kovuşturmaya yer olmadan kapanacaktır. Bu tür çocuklarının durumlarının sosyal tedbirlerle takip edilmesi kendilerine daha iyi bir gelecek kurma ihtimalini güçlendirecektir.

-Ayrıca çocuklar hakkındaki davaların istinaf ve temyiz incelemeleri öncelikli olarak yapılacaktır. Şiddet içermeyen suçlardan hükümlü olan hamile ve yaşlıların ceza infazı evde olacak.

AB’ye bağlılık

Her şeye rağmen 2005 yılından bu yana süren AB müzakere sürecinin bir an önce tamamlanmasının en az bizim kadar Avrupa için de önem taşıdığına inanıyoruz. Bu reform belgesiyle, her ne kadar bize verilen sözler tutulmuyorsa da, AB tam üyelik sürecine bağlılığımızı da ifade etmiş oluyoruz.”

Yargı Reformu Stratejisi metninin tamamına ulaşmak için tıklayın

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.