EkolojiManşet

Bülent Şık’a yine beraat yok

0

Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’ın kanserojen kimyasallarla ilgili projenin bulgularını kamuoyuyla paylaştığı için yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Beraat isteminin reddedildiği davada bir sonraki duruşma 26 Eylül’de.

Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakkında Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen projeye ilişkin bulguları kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle açılan davanın ikinci duruşması İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma salonunun ufak olması nedeniyle yargılama 14. ACM salonunda yapıldı. Davaya konusu araştırmada adı geçen illerin baro başkanları da Bülent Şık’ı savunmak üzere duruşma salonunda hazır bulundu.

Bianet’in haberine göre, Hakime Nursel Bedir, ilk duruşmada olduğu gibi bu duruşmada da “derhal beraat” taleplerini reddetti. Bedir, Sağlık Bakanlığı’na söz konusu araştırmanın sonuçlarıyla ilgili hangi önlemlerin alındığını sorulması yönündeki talebi de dosyanın esasına bir katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti. Şık’a ve avukatlarına esasa ilişkin savunma yapmaları için, 26 Eylül’de yapılacak bir sonraki duruşmaya kadar süre verildi.

Sağlık Bakanlığı cevap verdi

Bir önceki duruşmada, mahkeme Sağlık Bakanlığı’na, raporun açıklanmasının yasaklanmasına dair bir karar alınıp alınmadığı ve ilgili birimlere iletilip iletilmediğinin sorulmasına karar vermişti. Bugünkü oturumda, Bakanlığın yanıt verdiği bildirildi. Şık, söz konusu cevabın üniversite ile bakanlığın arasında yapılan sözleşme olduğunu ve bu sözleşmede böyle bir madde olmadığını söyledi.

Duruşmada söz alan  Şık’ın avukatı Can Atalay, savcının iddianamesini  yasaklanan bir bilginin açıklanması üzerine kurmadığını belirterek maddi ve manevi unsurların oluşmadığı söyledi ve derhal beraat talep etti. Hem bilirkişi raporunun hem de Sağlık Bakanlığı’nın cevabının Şık’ın suç işlemediğine yönelik bulguları desteklediğini kaydeden Atalay’ın talebi reddedildi.

‘Sorun halk sağlığı, beni yargılamak doğru değil’

Duruşmada söz alan  Bülent Şık da halk sağlığında korumanın tedavi etmekten iyi olduğunu belirtti. Kocaeli ve Ergene havzasında yaşanan kanser sorunlarını artık herkesin bildiğini belirten Şık, “Halk sağlığı açısından önem taşıyan bir sorun nedeniyle benim üzerinden bir yargılama yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu sorunu çözmek istiyorsak bölgede yaşan insanların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, kamu kurumlarının çözümün bir parçası olmasını sağlamak zorundayız” diye konuştu.

Söz konusu sorunların çözümü için maddi kaynak ayrılmasının gerekliliğini vurgulayan Bülent Şık, 2005’te 205 milyon lira harcanarak Kurtköy’de yapılan, ancak şimdi otopark olarak hizmet veren  Formula 1 pistini örnek gösterdi; “O paranın 10’da 1’ini halk sağlığına harcasaydık sorunu çözmüştük” diye konuştu.

‘Devletin yapmadığını Bülent Şık yaptı’

Şık’ın ardından duruşmaya gelen çeşitli il baro başkanları söz aldı.Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci söz alarak, “Bülent Şık’ın çalışma yaptığı bölgede yaşıyorum. Bülent Bey’in raporu olmasa biz bunu öğrenemeyecektik. Kendisine teşekkür ediyorum. Devletin yapmadığını o yaptı” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulguları, kamuoyuyla paylaşan Bülent Şık, “Yasaklanan gizli bilgileri açıklama (TCK 258)”, “yasaklanan gizli bilgileri temin etme (TCK 334)” ve “göreve ilişkin sırrı açıklama (TCK 336)” suçlamalarıyla yargılanıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.