ManşetTürkiyeUncategorized

Avukatın eteğini kısa bulan hakim, görevden uzaklaştırıldı

0

Kadın avukatın dizüstü eteğini ‘etik’ bulmayan hakim Mehmet Yoylu, büyük tepki üzerine HSK tarafından ‘tedbiren’ görevden uzaklaştırıldı. Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi, İstanbul Barosu ve Avukat Hakları Merkezi taciz olarak değerlendirdikleri olayın takipçisi olacaklarını açıkladı

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde dün görülen bir duruşmada, hâkim, avukatlık mevzuatına ve giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle davacı vekilinin etek boyunun ölçülüp, fotoğrafını çekilmesini istedi. Duruşma tutanağına yansıyan diyaloglarda, hâkimin davacı ve davalı vekillerine etek boyunun avukatlık hukukuna ve örfüne uygun olup olmadığını sorduğu görüldü.

Kadın avukat, meslektaşları, İstanbul barosu ve Türkiye Barolar Birliği’nin büyük tepkisi üzerine, ‘etek boyu’nun mevzuata aykırı olduğunu savunan hakim Mehmet Yoylu görevden uzaklaştırıldı. İstanbul Anadolu 2’nci İş Mahkemesi’nde görülen duruşmada hakimin sözleri mahkeme tutanağına şöyle yansıdı: “Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü…”

Tutanakta, mahkeme başkanının etek boyuyla ilgili tespitini baroya şikayet etmek için fotoğraflamak istediğine dair sözleri de yer buldu: ”Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin kısa değerlendirmesi ile huzurda bulunan avukatların kısa değerlendirmesinin aynı olmayacağının nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun cep telefonu çekilmesi.”

Duruşma sırasında davalı ve davacı avukatları bunun özgürlük alanıyla ilgili olduğunu ve müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi. Hakimin etek boyundan şikayet ettiği avukat fotoğrafının çekilmesine izin vermedi.

Olayın duyulması üzerine müdahil olan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu şöyle konuştu: “Bir hakim hiçbir avukata değil böyle bir beyanda bulunması bu konuda hiçbir şekilde yorum yapamaz. Yapılacak tek uyarı kastı aşan beyanlardır. Bizim meslek kurallarımızı ve kıyafet genelgemiz var. Orada da hiçbir şekilde bu konuda bir hüküm yok. Dolayısıyla hakimin yaptığı son derece yanlış bir davranış ve aynı zamanda bir suç. Bunu şiddetle kınıyoruz.”

Başka bir avukatı darp etmiş

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

”İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşanmıştır. Mahkemenin hakimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kiyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.

Bu hakim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hakim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır. Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz.”

İstanbul Barosu, Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu da ”Bu zihniyet, kadına saat kaçta, neredeydin, ne içmiştin diyen zihniyetin uzantısıdır. Kınıyoruz” dedi.

Avukat Hakları Merkezi’nden açıklama

Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi (AHM) Av. Tuğçe Çetin’e, hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı en etkin mücadeleyi yürüteceğiz diyerek bir açıklama yaptı: “Bugün (29/05/2019) İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde gerçekleşen ve meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e karşı hâkim kürsüsünden yönelen taciz öğrenildiği ilk anda TBB Avukat Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Ramazan Çakmakcı olaya derhal müdahil olmuş zabtın içeriği ve olayın gerçekliği zabıtta ismi geçen avukat meslektaşlardan doğrulanmış ve konu etkin mücadele başlatılması için TBB Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu ile TBB AHM Yürütme Kurulu üyelerine aktarılmıştır.

TBB AHM olarak, konu acil başlığı ile gündemimizde olup meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı TBB Avukat Hakları Merkezi’nin etkin mücadele yürüterek konunun sonuna kadar takipçisi olacağını ve meslektaşımız şahsında tüm kadın avukatlara yönelen bu hukuk dışı yaklaşımı kabul etmediğimizi mesleki kamuoyumuzun bilgisine sunarız.”

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da etek boyunun tartışma konusu yapıldığı duruşma tutanağını paylaştı ve konuya ilişkin olarak Twitter’dan açıklama yaptı. Durakoğlu, “Bu HSK’ya yapılmış bir ihbardır. Akşam gün batmadan bu yargıç Anadolu Adliyesinden çıkarılmalıdır. Bu adamın yaptıkları yeter… Rezilliği tutanağa bağlama cesaretini nereden aldığını öğreneceğiz.” ifadelerini kullandı.

‘Rezillik’

İstanbul Barosu da yazılı olarak “Bu bir rezilliktir” başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde:

“Bugün Anadolu Adliyesinin 2.İş Mahkemesinde yaşanan “rezillik”, yargıç cübbesi giyen bir adamın yargıçlıkla ilgisi olmayan bir eylemidir. Meslektaşımızı “aşağılama” girişimi ifade eden ve bunu avukatın giydiği kıyafet üzerinden sorgulayarak gerçekleştirmeye çalışan fail, oturduğu kürsünün yüksekliğinden aldığı yetkiyi kötüye kullanmıştır. Kafasındaki “kadın” kavramının sorunundan kaynaklanıyor olsa gerek, bir kadın avukata yönelik bu fiili, sağlıklı bir ruh halinin göstergesi olamaz.

1-Bu hâkim cübbeli adam, en kısa sürede adliyeden uzaklaştırılmalıdır. İstanbul Barosu olarak bu konudaki bütün girişimler yapılmış, bir yandan Yönetim Kurulu Üyelerimiz bizzat duruşma salonunda, bu adamı uyararak uzaklaşmasının talep etmiş, diğer yandan da yazılı ve sözlü müracaatlar ivedilikle tamamlanmıştır.

2-Bu adamın tanzim ettiği tutanağa, yaptığı rezillikleri yazdırabilme cesaretini gösterebilmiş olmasının arkasındaki “cesaretin” kaynağı tarafımızca sorgulanacaktır. Daha önce de başka bir kentte avukatın üzerine yürüyerek yumruk atan bu sabıkalı, “İstanbul’a tayin” ile cezalandırılmış olduğu için, bu yer değiştirmenin “dayanılmaz ağırlığı” bizim açımızdan bir bilgilenme ve gereğini ifa sorunudur.

İstanbul Barosu olarak, bu süreci en ince ayrıntısına kadar takip edeceğiz. Baromuz tarafından bu takibin fasılasız gerçekleşmesini sağlamak üzere Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir kurul oluşturulmuştur. Kimsenin hele de de yargıç kılıklı bir adamın, avukatları kıyafetleri üzerinden aşağılamaya kalkışmasına izin vermeyeceğiz. Gereğini hukuki ve cezai boyutuyla yerine getireceğiz

 Adalet Bakanı Gül: HSK soruşturma başlattı

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, hakim hakkında suç duyurusunda bulundu. Hakim ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yılmaz da hakim hakkında soruşturma izni verildiğini açıklayarak konunun takip edileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şöyle dedi:“Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.” Gül, “Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez” dedi.

Kısa süre sonra HSK, hakimin görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.

HSK: Ön rapor ulaşır ulaşmaz olağanüstü toplandık

HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, İstanbul’da avukatla etek boyu tartışması yapan Hakim Mehmet Yoylu’nun HSK kararıyla tedbiren görevden uzaklaştırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “İstanbul (Anadolu) Adliyesi Hakimi Mehmet Yoylu hakkında yürütülen soruşturma sırasında düzenlenen Müfettiş ön raporu HSK’ya ulaşır ulaşmaz olağanüstü toplanan HSK 2. Dairesince değerlendirilmiş, ilgili hakimin tüm davranışları, önceki disiplin işlemine konu eylemleri nazara alınıp bulunduğu hal üzerine göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak 2802 sayılı yasanın 77. maddesi uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermiştir.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.