KitapTürkiyeUncategorized

Zümrüt Apartmanı kitabının yazarı, ‘pedofili’den gözaltına alındı

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aile Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, yazar Abdullah Şevki ‘çocuklara yönelik müstehcenlik’ suçundan gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında “pedofili” içeren ifadelerin bulunduğu saptanan Zümrüt Apartmanı adlı kitabın yazarı Abdullah Şevki gözaltına alındı. Kurgu Kültür Merkezi Yayınları etiketiyle basılan kitaptaki satırlar tepki çekmiş, ardından yazar hakkında soruşturma başlatılmıştı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının suç duyurusu üzerine, Abdullah Şevki hakkında TCK’nin 226. maddesi uyarınca “müstehcenlik” suçundan soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Aile bakanlığı da suç duyurusunda bulundu

Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamada da söz konusu kitaptaki ifadelerin, Türk Ceza Kanununun 226. maddesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yazar, basım ve dağıtımını yapan kişiler hakkında yasal işlemlerin yapılması için Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce gerekli yasal sürecin başlatıldığı, ilgililer hakkında da suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti.

Satıştan kaldırıldı

Çıkan bu haber üzerine birçok yayınevi, internet sitelerinde kitabın satışını durdurdu veya satıştan kaldırdı.

Kurgu Kültür Merkezi Yayınları Müdürü: Sizin o karga beyniniz kaldıramaz

Kurgu Kültür Merkezi Yayınları Müdürü Alaattin Topçu ise, “Kurgu Kültür Merkezi Yayınları” adlı Instagram hesabından, pedofili ifadelerin yer aldığı kitabı ve yazarı savundu. Alaattin Topçu, “Sizin o karga beyniniz Abdullah Şevki’yi Alaattin Topçu’yu ve kurguyu kaldıramaz. O nedenle sizin linç kültürünüz tarihin her döneminde yenilgiye ve zavallılığa mahkumdur” ifadelerinde bulundu. Topçu daha sonra paylaşımını sildi.

 

Hukukçular harekete geçti

Avukat Umur Yıldırım, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve kitabın toplatılmasını istedi. Eskişehir Barosu da aynı yönde bir başvuru yapmak için hazırlanıyor.

5 yıla kadar cezası var

Çocuklara karşı işlenen müstehcenlik suçları ve cezaları şöyle:

Müstehcen Ürünleri Çocukların Görüp Duyabileceği Şekilde Alenileştirme: Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünleri çocuklara sergileme, okuma, okutma, söyleme, söyletme suçunun cezası; 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.

Müstehcen Ürünlerin Üretiminde Çocukların Kullanılması: Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları kullanan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Çocukların Kullanıldığı Müstehcen Ürünleri Ülkeye Sokma, Çoğaltma, Satma, Depolama, Bulundurma ve Kullanıma Sunma Suçu: Bu kişiler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Abdullah Şevki kimdir?

Abdullah Şevki, 1953’te İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. İktisat ve Felsefe dallarında yüksek lisans yaptı. Çeşitli kamu görevlerinde, uzun süre yurtdışında bulundu. İngilizce ve Fransızcadan çeviriler yaptı.

İlk şiirini 1980 yılında Oluşum dergisinde yayımladı. Sonraki yıllarda Agora, Oluşum, Tan, Yeryüzü Konukları, Sözcükler, Sesimiz, Türk Dili, Kum, Kül, Berfin-Bahar, Dünya-Kitap, Şiir Ülkesi, Damar, Yom Sanat, Düzyazı Defteri, Patika, Budala, Eski, İmlasız, Pencere, Şiiri Özlüyorum, Ünlem, Hece vb. gibi birçok yazın dergisinde şiir, şiir çevirileri, eleştiri, deneme, araştırma ve öyküler yayımladı. Eserleri: Kana Batkın Anka (2001), İlk Sessizlik (2002), Gecenin Evi (2003), Deli Şiir (2004)

 

 

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.