İklim KriziManşet

‘İklim grevi’ne ünlülerden destek

0

İklim aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla 150’yi aşkın ülkede sokaklara çıkarak, ikinci küresel iklim grevini gerçekleştiren öğrencilerin ‘çağrı mektubu’ yanıt buldu. Öğrencilerin çağrısına ünlü yazarlar  Atwood, Klein, dilbilimci Chomsky, yönetmen Mann, oyuncu Ruffalo gibi isimler bir bildiriyle destek verdi.

İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla geçen ağustosta İsveç Parlamentosu önünde başlattığı grevle dikkatleri üzerine çeken Greta Thunberg’in çağrısıyla dünyanın dört bir tarafında sokağa çıkan öğrenciler, The Guardian’a yazdıkları mektupla yetişkinleri de greve çağırdı.

20 Eylül’de gerçekleştirilecek ‘iklim grevi’ için öğrencilerin çağrısısına ünlü yazarlar, oyuncular, sinemacılar, sporcular ortak bir bildiriyle karşılık verdi. Tanınmış yazarlar Margaret Atwood, Naomi Klein, dünyaca ünlü dilbilimci Noam Chomsky, Avustralya İklim Komisyonu üyesi Prof. Tim Flannery, yönetmen Michael Mann, oyuncu Mark Ruffalo, beyzbol oyuncusu Chris Taylor gibi isimlerin de yer aldığı imzacılar ikim krizine karşı öğrenci direnişlerinde saf tutacaklarını açıkladı.

‘Öğrencilerin safındayız’

Gençlerin çağrısı üzerine yazılan bildiride “Geleceğimizi sağlama almanın yegâne yolu, gündelik hayatın olağan akışını bozmaktan geçiyor. Başımızdaki belaları çözmeyi okul çocuklarına bırakmakta temel bir haysiyetsizlik var. Yetişkinlerin yetişkin gibi hareket etmesinin zamanı geldi artık” denildi.

Greve geniş katılım çağrısı da yapılan bildiride şunlar kaydedildi:

“20 Eylül’de, dünyanın dört bir yanında okul grevleri yürütmekte olan gençlerin talebi üzerine bizler de işyerlerimizden ve evlerimizden çıkıyor, hepimizin önündeki en büyük varoluş tehdidi olan iklim krizine karşı harekete geçilmesini talep etmek üzere bir günümüzü sokaklarda geçiriyoruz. Sizin anlayacağınız, bir günlük bir iklim grevi bu – sonuncusu da olmayacak. Bunu tarihte bir dönüm noktası haline getireceğimiz umudundayız.

‘Gepegenç o insanları saygıyla selamlıyoruz’

Diğerlerinin de bize katılacağını umuyoruz: İnsanların işyerlerini, çiftlik-çubuklarını, fabrikalarını bırakacağını; adayların seçim kampanya güzergâhlarını bir günlüğüne terk edeceklerini, futbol yıldızlarının yeşil sahaları bir günlüğüne bırakacaklarını; sinema oyuncularının makyajlarını sileceklerini, öğretmenlerin tebeşirlerini bır kenara koyacaklarını; aşçıların lokantalarını kapatıp protestoculara yemek getireceklerini; emeklilerin de alışılmış gündelik programlarını bozup liderlerimizin işitmek zorunda oldukları tek mesajı, yani günden güne işler böyle gelmiş böyle gider yaklaşımının gezegenimiz üzerinde sağlıklı ve güvenli bir gelecek şansını yerle bir ettiği mesajını göndermek üzere bir araya geleceklerini umuyoruz.

Herkesin bize katılamayacağını biliyoruz. Fena halde eşitsiz bir gezegende kimi insanlar var ki tek bir gün bile gündelik ücretini almadan yaşayamıyor; ya da buna kalkıştıkları an onları işten atacak patronlara çalışıyorlar. Yine bazı iş kolları var ki bir an için bile durdurmaya gelmez, acilde çalışan doktorlar daima görevlerinin başında olmak zorundalar. Bununla birlikte, birçoğumuz da gündelik olağan hayat alışkanlıklarımızı 24 saat için bir kenara bırakabilir, geri döndüğümüzde onları yerli yerinde bulacağımızdan emin olabiliriz. Umarız herkes o gün hiç olmazsa birkaç dakikasını şehirde bir parkta, kırda bir tarlada ya da oturduğu binanın çatısında sırf şu dünyanın güzelliğini içine çekmek için geçirir – ki bu güzelliği korumak bizim için bir ayrıcalıktır. İşimizin bir bölümünü işte o geleceği korumaya ayırmalıyız.

Şunun gayet iyi farkındayız ki ister bu grev olsun, isterse bir haftalık uluslararası iklim eylemi olsun, tek başlarına olayların yönünü değiştirmeyecektir. İyi haber şu ki, ihtiyaç duyduğumuz teknolojilere sahibiz artık – bir güneş panelinin fiyatı son on yıl içinde % 90 düşmüş durumda. Ayrıca, onları çalıştıracak politikaları da biliyoruz; gezegenin dört bir yanında her yerde Yeşil Yeni Düzen’in [Green New Deal] bir versiyonu ortaya konmakta; fosil yakıtların yerini hızla güneş ve rüzgâr gücünün almasını, ve bununla atbaşı gidecek şekilde kaliteli işlerde istihdam sağlanmasını, güçlü yerel ekonomilerin sağlam ve istikrarlı hale getirilmesini öngören yasalar teklif edilmekte. Fosil yakıt endüstrisinin derine gömülü yerleşik muhalefetine karşı bu tedbirleri yasalaştırmak için vargüçleriyle didinen – ve çoğu gepegenç olan – o insanları saygıyla selamlıyoruz.”

Bildiriye imza atanlar şöyle:

Margaret Atwood, Geneviève Azam, Tom Ballard, Fadel Barro, Nnimmo Bassey, May Boeve, Patrick Bond, Mike Brune, Nicola Bullard, Sharan Burrow, Valérie Cabanes, Rachel Carmona, Dr Craig Challen, Noam Chomsky, Maxime Combes, Thomas Coutrot, Cyril Dion, Tasneem Essop, Christiana Figueres, Prof. Tim Flannery, Nancy Fraser, KC Golden, Tom BK Goldtooth, Maggie Gyllenhaal, Dr John Hewson, John Holloway, Prof. Lesley Hughes, Tomás Insua, Satvir Kaur, Barbara Kingsolver, Winona LaDuke, Jenni Laiti, Bruno Latour, Annie Leonard, Michael Mann, Gina McCarthy, Heather McGhee, Luca Mercalli, Moema Miranda, Jennifer Morgan, Tadzio Müller, Kumi Naidoo, Mohamed Nasheed, Carlo Petrini, Dr. Anne Poelina, Mark Ruffalo, Peter Sarsgaard, Drb Vandana Shiva, Rebecca Solnit, Gus Speth, Prof. Will Steffen, Tom Steyer, Chris Taylor, Terry Tempest-Williams, Aurélie Trouvé, Farhana Yamin, Lennox Yearwood.  

Dünyaya yayıldı

Thunberg’in iklim değişikliğine dikkat çekmek ve hükümetleri acil eylem için harekete geçirmek üzere cuma günleri okula gitmeyerek İsveç Parlamentosu önünde yaptığı gösterilerle başlayan okul grevleri kısa sürede dalga dalga yayılmış; Türkiye’nin da dahil olduğu dünyanın pek çok ülkesinde sokağa çıkan öğrenciler iklim krizine dikkat çekmişti.

24 Mayıs’ta ikinci kez yapılan küresel eylemde, dünya çapında 125 ülkede iki milyon civarında öğrenci okul grevine çıktı. Çocuklar ve gençler, enerji politikalarının değişimi, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile düşürülmesi ve Paris Anlaşması’nın hedeflerine uyulması için ülkelerin en acil şekilde harekete geçmesini talep ediyor.

FridaysforFuture ve Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) gibi küresel iklim hareketleri, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini de etkilemiş; ilk kez oy kullanan gençlerin de etkisiyle Almanya ve Fransa’da Yeşiller partileri büyük başarı kazanmıştı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.