LGBTİ+Manşet

DSÖ, transseksüelliği ‘ruhsal bozukluk’ sınıflandırmasından çıkardı

0

Sınıflama listesini güncelleyen Dünya Sağlık Örgütü, ‘cinsiyet kimliği bozuklukları’ ifadesini ‘cinsiyet uyuşmazlığı’ ile değiştirdi. Yeni tanım, ‘ruhsal bozukluklar’ bölümünden çıkarılarak ‘cinsel sağlık’ bölümünün altında listelendi.

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) artık transseksüelliği “ruhsal bozukluk” olarak sınıflandırmayacak. The Independent’in haberine göre, hastalıkların küresel çapta tanımlanması için bir rehber niteliği gören Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflaması listesini güncelleyen DSÖ,  transseksüelliği “ruhsal bozukluk” sınıflandırmasından çıkaracağını geçen yıl haziranda duyurmuştu.

Güncellemenin onaylanmasıyla “cinsiyet kimliği bozuklukları” ifadesi “cinsiyet uyuşmazlığı” olarak değiştirildi. Bu yeni tanım, “ruhsal bozukluklar” bölümünden çıkarılarak “cinsel sağlık” bölümünün altında listelendi. Listedeki değişiklikler 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek. Dünya Sağlık Örgütü’nün transseksüelliği “ruhsal bozukluk” sınıflandırmasından çıkarma kararı pek çok LGBTİ+ aktivisti tarafından memnuniyetle karşılandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) LGBT+ sorumlusu Graeme Reid şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘cinsel kimlik bozukluğu’ ifadesini listeden çıkarmasının, dünya çapındaki trans bireyler üzerinde özgürleştirici bir etkisi olacak. Hükümetler, artık resmen geçersiz olan bu tanıyı zorunlu kılan ulusal sağlık sistem ve yasalarını hızla yeniden düzenlemeli.”

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.