DünyaManşetUncategorized

Merkel uyardı: Avrupa’da karanlık güçler yükselişte, çok işimiz var

0

Almanya Başbakanı Merkel, aşırı sağın güç kazandığı AP seçimleri sonrası konuştu: Almanya ve dünyanın diğer yerlerinde karanlık güçler ana akımdan destek bularak yükseldi.

Milliyetçi ve aşırı sağ partilerin güç kazandığı ancak tahmin edildiği kadar büyük bir yükseliş yaşamadığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ertesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel “Geçmişin hayaletleriyle yüzleşmemiz lazım. Gençlerimize tarihin bize ve başkalarına yaşattıklarını anlatmamız gerekiyor” dedi. CNN televizyonunda Christiane Amanpour’un sorularını yanıtlayan Merkel Almanya ve dünyanın diğer yerlerinde ‘karanlık güçler’in ana akımın içinden destek bularak yükseldiğini söyleyerek, “çok işimiz var” ifadelerini kullandı. Merkel “Almanya’da doğal olarak bu akımlar her zaman belli bir bağlam içinde, kendi geçmişimizin bağlamı içinde anlam taşıyacaktır. Bu da bizim başkalarından çok daha uyanık olmamız gerektiği anlamına geliyor” diye konuştu.

Son zamanlarda Almanya’da Yahudilere yönelik saldırılarda artış görülmesi üzerine bir hükümet yetkilisi bir kaç gün önce Yahudileri kamusal alanlarda ibadet takkeleriyle dolaşmamaları konusunda uyarmıştı.

Korunmaya alınmayan Sinagog yok

Almanya’da Yahudi düşmanlığının yükselişiyle ilgili soruyu yanıtlarken Başbakan Merkel “Maalesef her zaman belli bir oranda Yahudi düşmanlığı var” diye konuştu: Bugüne kadar Alman polisi tarafından koruma altına alınması gerekmeyen tek bir Sinagog, Musevi okulu, anaokulu olmadı.”

Aşırı sağın yükselişiyle ilgili bir başka faktör de mülteci politikası. 13 yıldır iktidardaki Merkel bazı çevreler tarafından mülteci krizi konusunda izlediği esnek tutum ile Almanya’daki aşırı sağcı, Müslüman karşıtı AfD partisinin ve onunla bağlantılı olarak Avrupa genelindeki sağ popülist dalganın yükselişine sebep olmakla suçlanıyor.

CNN’deki programda Merkel, Almanya’ya yaklaşık 1 milyon mültecinin ülkeye girişine izin verme kararını bir kez daha savundu ve Suriye ve Irak’ta yaşananlar gibi insani krizlerden doğan mülteci akınlarıyla başetmenin yolunun “kendini tecrit etmek” değil, bu ülkelerden kaçan mültecilere “yeterince sahip çıkılmasını” sağlamak olduğunu söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.