ManşetTürkiyeUncategorized

Askerliğe yeni format: Zorunlu askerlik 6 ay, yaş sınırı yok

0

Askerlik sistemi ile ilgili düzenlemeleri içeren Askeralma Kanun Teklifi, Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Zorunlu askerliğin süresi kısaltıldı, ‘bedelli’ sürekli hale getirildi.

Askerlik sistemini yeniden düzenleyen  yasa teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Komisyondan geçen teklif, gelecek hafta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. Bedelli askerliği de kapsayan yeni teklife göre askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

Tasarı yasalaştığı taktirde şu an askerlik hizmetinde 6 aylık süreyi dolduranlar da kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanı elde edecek.

Zorunlu askerlik 6 aya indi

Yeni kanun teklifine göre askerlik sürekli hale getirilip yaş sınırı kaldırıldı. Zorunlu askerlik süresi ise 6 aya indi. Askerlik hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay oldu.

6 ay askerlik yapan bir kişi terhis olabilecek veya kendi talebi, TSK’deki kadro durumu, TSK’nin uygun görüşü halinde bir 6 ay daha orduda görev yapabilecek. Askerliğe devam etmesi halinde söz konusu kişilere asgari ücretten az olmamak kaydıyla maaş ödenebilecek. İki yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlara yedek astsubay olma imkanı tanınıyor.

 

Savaş durumunda Cumhurbaşkanı karar verecek

Savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde, bu kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silahaltına alınmalarının esasları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya karar verecek olan da Cumhurbaşkanı.

Bedelli süresi 1 ay

Bedel miktarını silah altına alınmadan önce Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sürede peşin ödeyip 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bedelli askerlik 240 bin gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel miktarı Bakanlık tarafından belirlenecek. Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahmini ücreti 30 bin TL civarında olacağını açıkladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.