ManşetTürkiyeUncategorized

İmamoğlu’ndan gerekçeli karara tepki: Sıfır gerekçeli, yok hükmünde

0

CHP’nin YSK’nin İstanbul yerel seçimlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararına tepki sürüyor. Ekrem İmamoğlu, “bu tam bir gerekçesiz karar” derken, Muharrem Erkek, “gerekçe, seçimi siyasi bir kararla iptal ettiklerini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. AKP cephesi ise karardan memnun.

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçiminin iptalinin gerekçeli kararıyla ilgili “Bu gerekçeli karar dediğimiz şey tam bir gerekçesiz karar, sıfır gerekçe” dedi. YSK, 6 Mayıs’ta dörde karşı yedi oyla İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı seçimini iptal etmiş, bugün de (22 Mayıs) buna ilişkin gerekçelerini 250 sayfalık bir metinle açıklamıştı. Yedi YSK üyesi gerekçeli kararında 754 sandık başkanının kamu görevlisi olmadığını, 18 sandıkta sayım döküm cetvellerinin boş olduğunu, oy kullanma hakkı olmamasına karşın 706 kişinin oy kullandığının tespit edildiğini, ‘esasen yok hükmündeki’ 108 sandıkta 30 bin 281 kişinin oy kullandığını ve toplamda 300 binden fazla oyun‘şüpheli’ olduğunu kaydetmişti.

Karara muhalefet şerhi koyan dört üye ise gerekçelerin ‘farazi’olduğunu belirterek, ‘seçmen iradesinin yok sayıldığını’ ifade etmişti. Global TV’de konuşan İmamoğlu şunları söyledi:

‘Dağ fare doğurdu’

“Dağ fare doğurdu bir kere 250 sayfa bana göre hiçbir şey ifade etmiyor. Sadece 100 sayfaya yakını A.B, A.P gibi isimler yazılmış. Edebiyat dersinde eğer derse çalışmamışsanız sayfalarca yazı yazarsınız. Edebiyat öğretmeni de size koca bir sıfır verir. Bu gerekçeli karar dediğimiz şey tam bir gerekçesiz karar. Sıfır gerekçe.

Sonuca tesir etti deniyor ya. Bize bir oran verin rakibim kaç oy aldı, ben kaç oy aldım. 17 gündür bu işe çalışıyorsunuz. Alıp bu sandıkları istatistiki olarak döküp neden altına yazmadınız? Niye farazi konuşuyorsunuz?. Sayın Yıldırım’ın aldığı oy belli İmamoğlu’nun aldığı oy belli.”

YSK üyelerine de seslenen İmamoğlu, “Ey YSK’daki demokrasiyi katleden insanlar! Zihinlerinizi netleştireceksiniz. Kamu görevlisi olmayan 700 kusür sandık. Sayım döküm cetveli olmayan 184 sandık. Mükerrer de olabilir. Ben 800 küsür sandık diyorum. Sonuca tesir edecek ne kadar oy var? Ben o sandıklarda 50 bin oy fark mı atmışım? Belki de sayın Yıldırım önde çıkmış” diye konuştu.

CHP: Siyasi kararın göstergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de CHP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Sandık kurulu üyesi atamalarına dayanarak iptal edilen hiçbir seçim yok Türkiye tarihinde. İstanbul seçimlerini siyasi bir kararla iptal ettiklerinin başlı başına bir göstergesi” dedi. Erkek şöyle konuştu:

“7 kişilik sandık kurulunun önünde seçmenler özgür iradeleri ile oylarını kullandı. Kanuna ve YSK’nın genelgelerine uygun şekilde gerçekleştirildi işlemler. Tüm sandıkların sandık sonuç tutanakları 7 kişilik kurul tarafından imzalanarak, AKP’li ve MHP’li üyelerin de imzalarıyla ilçe seçim kurullarında birleştirildi. Sorunlu seçmen sayısı sadece 706. Oyların nasıl çalındığına dair tek bir cümle yok. İmzası yok denilen 90 sandığın toplam sonucu Yıldırım 12 bin 17, İmamoğlu 11 bin 853 oy. Burada da Yıldırım önde. Buna nasıl bir usulsüzlük?”

Kamu görevlisi olmadığı iddia edilen 754 sandıktan 532’sinde sandık kurulu başkanlarının öğretmen ve kamu bankalarında görev yapan bankacılar olduğuna işaret eden Erkek, “Hiçbir şeye cevap verememişler. Seçmen 4 oy pusulasını aynı zarfa koydular da bir tanesini geçersiz saydılar. Onu da açıklayamamışlar. Aynı YSK açıkça kanuna aykırı olduğu halde milyonlarca mühürsüz oyu geçerli kabul etti” diye konuştu.

AKP’nin YSK temsilcisi: Eski içtihatlar artık geçersiz

YSK’deki AKP Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel,YSK’nın gerekçeli kararını açıklamasının ardından, “Muhalefet şerhlerine sarılanlar artık yürürlükte olmayan kanuna göre verilmiş içtihatlara dayanıyorlar. Ortada açık, değişmiş bir kanun hükmü var. Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır” değerlendirmesi yaptı. Özel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “YSK diyor ki, önüme gelmeyen itiraza res’en bakma yetkim yok. Önüme sadece İstanbul ve iki ilçeyi Ak Parti ve MHP getirdi, ona baktım. CHP ilçelere itiraz etseydi ona da bakardım, diyor. Niye 4 pusulanın 1’i geçersiz de 3’ü geçerli diye soranlara duyurulur” dedi.

Muhalefet şerhlerine dikkat çekenlerin artık yürürlükte olmayan kanuna göre verilmiş içtihatlara dayandığını öne süren Özel, “Ortada açık, değişmiş bir kanun hükmü var. Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır. Sayım döküm cetveli yoksa veya kanuna aykırı ise ona dayalı tüm işlemler de geçersizdir” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.