İklim KriziManşet

Dünya yarın iklim grevinde

0

Dünyanın dört bir yanındaki genç iklim aktivistleri yarın ikinci küresel iklim grevine çıkıyor. Türkiye’den dokuz il, 15 noktadan okul grevi çağrısı var: “Okulunuzu, işinizi bırakın ve iklim için greve katılın.”

Yaşadıkları ülkelerin liderlerinden iklim değişikliğine karşı harekete geçmesini talep eden gençler, yarın 114 ülkede, 1.400 şehir ve kasabada ikinci defa iklim grevine çıkıyor.

15 Mart 2019’daki ilk küresel iklim grevinde 1,4 milyon çocuk okula gitmemiş ve iklim eylemi çağrısında bulunmuştu. Yarınki eylemlerde katılımın çok daha fazla olacağı ifade ediliyor.İsviçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı Fridays for Future’un (İklim İçin Okul Grevi) bildirdiği sayılara göre, iklim grevine en fazla şehir ve kasabayla katılan ülkeler Almanya (215), ABD (159), Birleşik Krallık (141) ve İsveç (116).

Türkiye’deki grevcilerden çağrı

Okul grevleri, Türkiye’de de 15 Mart’tan beri düzenli olarak yapılıyor. 15 Mart’tan bu yana İstanbul başta olmak üzere birçok farklı şehirde genç aktivistler, enerji  politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor. Anketlere göre, Türkiye’de iklim değişikliğinden endişeli eden sadece çocuklar değil. Türkiye’de her dört kişiden üçü iklim değişikliğinden endişeli, nüfusun yüzde 83’ü temiz enerji dönüşümü talep  ediyor. Her on kişiden 6’sı ise etkilerin şu anda ülkemizde hissedildiğini ifade ediyor.

Türkiye’nin çeşitli illerinden  çocuklar yarın 9 ilde, 15 farklı noktada okulu kırıp’ karar vericilerden hemen harekete geçmelerini talep edecek.Türkiyeli iklim aktivistlerinin küresel iklim grevine çağrısında Samsun, Adıyaman, Muğla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir ve İzmir’de grev yapılacağı belirtildi. İstanbul’daki öğrencilerin buluşma noktası Maçka Sanat Parkı.  Facebook üzerinden açtığı etkinlik ile çağrı yapan 12 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu “iklim krizinin kanıtı olan bilime inandığımızı göstermek için bir günlüğüne eğitimize ara verelim. Bu elimizde olan tek dünya. Onu korumak için elimizden geleni yapalım” dedi.

Türkiyeli grevcilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrılar şöyle:

Deniz Cevikus:  “Bu sefer daha kalabalık olacağımıza inanıyorum. Çünkü iklim krizinin farkına varanların sayısı her geçen gün artıyor. Ve biliyorum ki farkına varan harekete geçer. Benim o gün okulda sınavım var. Ama bunu kaçıramam. Çünkü iklim krizini kurtaramazsak zaten bir geleceğim olamayacak.”

Senin Gönen:Bütün liseli arkadaşlarımı Maçka Parkı’na davet ediyorum. Eğer siz de bu çağ yangınının üzerine bir damla su koymak istiyorsanız bize katılın!

Ege Edman: Ayvalık’ta iklim grevinin adresi Cumhuriyet Meydanı.  24 Mayıs’ta pankartlarımızla meydanda olacağız.

Samra Samer: Herkesi Dalyan Çınaraltı’ndaki greve çağırıyoruz.

Cana Işık: Antalya’da  hem Çıralı’da hem de Konyaaltı’ndaki Belediye binasının önünde grev var. Cana Işık yayınladığı videoda sadece çocukları değil büyükleri de greve çağırıyor.

İklim Zirvesi’nden önce eylem haftası

Yarın gerçekleşecek toplu grevden önce, aralarında Greta Thunberg’in de bulunduğu bir grup genç aktivistin bir sonraki küresel iklim grevi ve eylem haftasının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 23 Eylül 2019’de toplanacak BM İklim Eylemi Zirvesi’nin hemen öncesinde, 20 Eylül’de yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor. Guterres dünya liderlerinin gençlerin çağrılarına yanıt verecek somut eylem planları ile zirveye katılmaları gerektiğini ifade etmişti.

Grevler Avrupa seçimlerinin gündemini değiştiriyor!

Yaklaşık bir yıldır okullarda yapılan iklim grevlerinin en etkili olduğu yerlerin başında Avrupa Birliği geliyor. Genç aktivistler iklim değişikliğini bu hafta sonu 28 üye ülkenin tamamında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçim gündeminin merkezine taşımayı başardı ve iklim değişikliği güçlü adayların münazaralarında tartışıldı.

AB seçimlerinde seçmen katılım oranı, ve özellikle genç seçmen katılımı, genellikle ulusal seçimlere göre daha düşük gerçekleşiyor. 2014 yılında, 18-24 yaş arası seçmen katılımı yüzde 28 oranında gerçekleşti. Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin mesajlarını tekrarlayan Avrupalı genç sosyal medya fenomenleri, gençlere “iklim değişikliğini umursuyorsanız gidip oy verin” çağrısı yapıyor. Sadece gençler değil, anketlere göre bazı büyük AB ülkelerinde nüfusun dörtte üçü politikacıların iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini istiyor.

Yarın  gerçekleştirilecek iklim grev ve eylemleri için şimdilik bildirilen sayılara göre Almanya’da 215, Birleşik Krallık’ta 141, Fransa’da 59, İtalya’da 90, İspanya’da 60 ve Polonya’da 12 noktada on binlerce aktivist iklim için okulu kıracak . Youth for Climate Belçika ise gençlerden oluşan delegasyonları Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’deki iklim eylemine katılmaya davet etti.

Bazı Avrupalı genç iklim aktivistlerinin açıklamalarıysa şu şekilde:

Jakop Blasel (Almanya): “Bir sonraki Avrupa Parlamentosu iklim kriziyle başa çıkabilme ve benim kuşağımın geleceğini kurtarabilme ihtimaline sahip, muhtemelen son parlamento olacaktır. Ama politikacılar bu kriz karşısında harekete geçmiyor ve geleceğimizi feda ediyor. Dolayısıyla, iklim değişikliğini Avrupa seçimlerin temel konusu yapmaktan başka bir çaremiz yok.”Noga Levy (UK): “İklim çöküşü bizim bildiğimiz şekliyle gezegenimize ve üzerindeki yaşama ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu krizi gereken şekilde ele alabilmemiz için, eğitim kurumlarımızın bugünün öğrencilerini hem adil bir dönüşümün başını çekmeye, hem de değişen bir dünyaya hazırlayan bu eğitim mekanlarını barındıran birer sürdürülebilirlik merkezi olması gerekiyor.”

Joe Brindle (UK):  “İklim krizi okullarda hemen hemen hiç öğretilmiyor ve günümüzün en acil konusu olmasına rağmen çoğu zaman daha ziyade bir değerlendirmeymiş gibi ele alınıyor. Eğitim sistemimizin 21. yüzyılı yakalamasının zamanı geldi.”

İklim aktörleri: Gençleri dinleyin

Avrupa’nın iklim aktörleri de AP seçimlerine dikkat çekiyor. Eski AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard, “Sokaklarda iklim grevi yapan öğrencilerin uyanmamız için yaptıkları uyarıları duyduk. Rotamızı şimdi değiştirmediğimiz takdirde iklim krizinden en çok etkilenecek olanların bu gençler olduğunu ve önümüzdeki beş yılın belirleyici yıllar olacağını biliyoruz. Dolayısıyla, iklim değişikliğiyle mücadelede iddialı eylemleri hayat geçirmek isteyen yeni bir Avrupa Parlamentosu için seçmenlerin Avrupa seçimlerinde oy kullanmaları hayati önem taşıyor” diye konuştu.European Climate Foundation (ECF) CEO’su ve Paris Anlaşması’nın baş mimarı Laurence Tubiana da şunları söyledi: “Greta Thunberg’in başlattığı okul grevleri iklim değişikliği bilincinin artmasına ve iklim değişikliğinin bu seçimlerin temel konularından biri olmasına katkıda bulundu. Artık sıra adil bir dönüşüm konusunda samimi ve kararlı olan adaylara oy vererek gençlerin çağrısına yanıt verecek Avrupa seçmeninde.”

Third Generation Environmentalism’in (E3G) Brüksel Ofisi direktörü Quentin Genard da gençlerin ‘boş yeşil vaatlerle’ gözlerinin boyanmasına izin vermeyeceklerini belirtti; “Avrupalı gençler politika yapıcılardan geleceklerini iklim değişikliğinden korumaları talep etmek için sokağa çıktılar. Sesleri o denli güçlüydü ki, şu anda iklim Avrupa seçimlerinin en önemli konularından birini teşkil ediyor. Ancak, bu gençler boş yeşil vaatlerle gözlerinin boyanmasına razı olmayacak ve yeni Avrupa liderlerini verdikleri sözlerden sorumlu tutacaklardır” dedi.

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.