ManşetUncategorized

AP’ye Kuzey Kıbrıs’tan ‘Yasemin’ çıkartması

0

26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine, Kuzey Kıbrıs Yasemin Hareketi’nden Şener Levent de aday. Levent’le seçim sürecini konuştuk.

26 Mayısta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine Kuzey Kıbrıs’tan Yasemin Hareketi çatısında altı aday katılacak. Hareketin adaylarından, Kuzey Kıbrıs’ta yayımlanan günlük Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, adada Türk ve Rumların ortak siyasi cephesinin eksik olduğunu belirtti.  Levent, 2003’te kuzey  ve güney arasında sınır kapılarının açılmasından sonra pek çok festival ve etkinliklerle yakınlaşmanın olduğunu ancak ortak siyasi cephenin de oluşması gerektiğini vurguladı.

Yasemin Hareketi olarak Avrupa Parlamentosu’na seçilmeleri halinde Kapalı Maraş’ın açılması için çalışacaklarını bildiren Levent, Lefkoşa’da her iki tarafı ayıran ve her iki tarafın çok yakın mesafeyle mevzilerinin sıralandığı uzun bir sokak olan Ermu’yu açmanın, Kıbrıs sorununun %70’ini çözmek anlamına geldiğini belirtti.

“Kıbrıs Sorunu diye bir piyasa oluştu.”

Yeşil Gazete’ye özel demeç veren Levent, Kuzey Kıbrıs’ta neredeyse 2000 sivil toplum örgütü bulunmasına rağmen, sorunların çözülemeyişine vurgu yaptı.  “Kıbrıs Sorunu” diye bir piyasanın oluştuğunu anlatan Şener bu terimi ilk defa kullanan; güneydeki Kathimerini gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Andreas Paraschos’un tespitine katıldığını söyledi: “Kıbrıslı Türklerin de aday olduğu ve oy kullandığı bu seçimlere Türk tarafı resmi olarak katılmıyor. Çünkü Kıbrıs’ın altı sandalyesinden ikisinin Kıbrıslı Türklere ait olduğunu; bundan dolayı Türk tarafından ayrıca iki kişinin aday olması gerektiğini savunuyorlar. Türklerin Kıbrıs adayı olmasına da sıcak bakmıyorlar.“

“Seçimlere katılım düşük.”

Şener AP seçimlerine ilişkin sorularımızı da şöyle yanıtladı:Güneyde 550  bin, Kuzey’de 105 bin seçmen var. Bunların 85 bin kadarı Kıbrıs Cumhuriyeti kimlikleriyle oy kullanabilir. 20 bin kişinin ise ya güneyde adres beyanı var ya da yurt dışında yaşıyor ki bu hallerde oy kullanamazlar. AP’ye parlamenter olarak seçilmenin şartı 17 – 20 bin arası oy almaktır. Tüm Avrupa’da olduğu gibi Kıbrıs’ta da seçimlere katılım düşüktür. Geçtiğimiz seçimlerde yine bağımsız aday olarak katılmış ve 3 bin oy almıştım.”

Şener Levent, gündemden hiç düşmeyen iki bölgeli, iki toplumlu Kıbrıs formülü hakkındaki düşüncelerine ilişkin sorumuza ise, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortaklığından yanayım.  İki bölgeli ve iki toplumlu bir çözüm önerilecekse itiraz etmem ancak bunu tek Kıbrıs’a geçiş için araç olarak kabul ederim”  şeklinde yanıt verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.