EkolojiManşetTürkiye

1.derece SİT alanı Çiçek Adası satışa çıkarıldı: Müşteriler Kuveyt ve Çin’den

0

Ayvalık’taki 265 bin metrekarelik birinci derece doğal sit alanı olan Çiçek Adası, 105 milyon liraya satışa çıkarıldı. Ada için Kuveytli ve Çinlilerle görüşülüyor.

Balıkesir’in 22 adasından biri olan Çiçek Adası için satılık ilanı verildi. 105 milyon TL’den satışa sunulan ada için Kuveytli bir müşteri ve Çin ile görüşüldüğü belirtiliyor. Satışı sosyal medyadan öğrenenler birinci derece doğal sit alanı olması nedeniyle adanın satışa çıkarılmasına tepki gösterdi.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, üzerinde 2 bin zeytin, 3 bin çam ve muhtelif meyve ağaçları bulunan, 267 bin metrekare yüzölçümüne sahip Çiçek Adası, Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü olarak biliniyor. “Sahibinden.com” sitesinden Turyap Beylikdüzü Beykent Temsilciliği’nin 15 Mayıs’ta satış ilanı verdiği adaya, turistik tesis yapılabileceği bilgisinin yanında şu ifadeler bulunuyor:

“Turyap Beylikdüzü Beykent’ten Ayvalık’ta içerisinde zeytin ağaçlarının bulunduğu, 1.derece sit alanı olmasına rağmen turistik tesis olabilecek şartlara uygun hale getirilebilecek durumda olan, karaya yakın olmasından dolayı elektrik, kanalizasyon, ulaşım sorunu yoktur. Yaklaşık 450 metrekarelik 3 ayrı harap bina bulunmaktadır. Çanakkale-İzmir karayoluna 3,5 km, Ayvalık’a 12 km mesafededir. Adanın karaya en yakın yeri 230 metredir. Adada çok eski zamanlardan kalma 4 adet su kuyusu bulunmaktadır ve sertlik derecesi çok düşüktür. Adanın en yüksek yeri 22 metredir. Adanın turizm amaçlı iskana açılması durumunda 3 bin yataklı turistlik tesis yapılabilecektir.”

Turyap Emlak firmasından bir yetkilinin Artı Gerçek’e verdiği bilgiye göre firma, adayı Körfez ülkeleri veya Çinlilere satmak istiyor. Kuveytli bir müşteri ile görüştüklerini belirten yetkili, genel müdürlüğün de Çin ile görüştüğünü kaydetti.

‘Ada orada hiçbir işe yaramıyor’  

Satışa çıkarılan adanın birinci derece sit alanı olmasından kaynaklı sosyal medyada oluşan tepkiye anlam veremediklerini söyleyen emlak firması yetkilisi, “Birinci derece sit alanı olup daha sonra turistik tesis olan 50 bin yer gösteririm size. Güzel bir turistik tesis projesiyle gidin bakalım Turizm Bakanlığı’na bakalım size izin verecek mi vermeyecek mi? Verir. Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı var. O ada orada duruyor ve hiçbir işe yaramıyor. 16-17 mirasçısı var hepsi parasını alıp cebine koymak istiyor. Türkiye’de böyle bir özel mülk yok” dedi.
Birinci derece doğal sit alanlarında yapılaşmaya kesin olarak izin verilmiyor ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal sit alanlarının statüleriyle ilgili yeniden değerlendirmesinden sonra Çiçek Adası’nın statüsünün değiştirilip değiştirilmediği konusunda bir bilgi yok. Bakanlık, bazı birinci derece doğal sit alanlarının statüsünü düşürerek yapılaşmaya olanak sağlayacak kararlar almıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.