İklim ve EnerjiManşet

Küresel iklim lideri 43 kent seçildi, Türkiye ‘boş geçti’

0

CDP, 596 kent arasından küresel iklim lideri olmaya hak kazanan 43 kent seçti. Kentlerin çevre performansına göre notlandırıldıkları çalışmada Türkiye’den hiç bir kent yok

%100 yenilenebilir enerji hedefini tam anlamıyla başaran tek kent İzlanda’dan Reykavik.

CDP (Carbon Disclosure Project) 596 kent arasından küresel iklim lideri olmaya hak kazanan 43 kent seçti. En yüksek not alan kentlerden 24’ü Kuzey Amerika’da, dokuzu Avrupa’da, sekizi Asya ve Okyanusya’da bulunuyor. Cape Town, Afrika kıtasından bu sıralamaya giren tek kent olurken Latin Amerika’dan Buenos Aires de listeye girmeye hak kazandı. İklim İçin Kentler’de yer alan habere göre kentler çevre performansına göre A ve D- arasında not alıyorlar.

Kurum bu sene ilk defa bir ‘Şehirler A Listesi’ oluşturdu. Listede yer alan 43 şehir karbon emisyonlarını azaltma, iklim değişikliği risklerine adapte olma ve su kaynaklarını yönetme konularında çevresel aksiyonları göz önüne alınarak belirlendi. Bunların ayrıca düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecinde vatandaşlarını koruyan ve refah içinde çalışıp yaşamalarına önem veren, buna uygun alanlar da yaratmakta olan şehirler olduğu belirtildi.  Ancak söz konusu A Listesi, CDP’ye yanıt veren şehirlerin yalnızca %7’sini oluşturuyor ve içlerinden yalnızca 14’ü 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefi belirlemiş durumda.

CDP’den Kyra Appleby  ‘A’ notunu alan kentlerin, salımlarını azaltıp iklim değişikliği bağlantılı risklere karşı önlem almak için hırslı ve istekli bir şekilde eyleme geçtiklerini belirtti. “Kentler ölçemediklerini yönetemezler” diyen Appleby, iklim krizine karşı harekete geçmek isteyen kentlerin ilk adım olarak salım envanterlerini çıkarıp etki ve kırılganlık analizlerini yapabileceklerinin altını çizdi.

Cape Town, Afrika kıtasından sıralamaya giren tek kent oldu.

Halihazırda 14 kent, 2050’ye kadar iklim nötr veya karbon nötr olmak için çalışmalarını hızlandırmış durumda. Canberra, Paris, Minneapolis ve San Francisco da %100 yenilenebilir enerjiye geçmek için net hedeflerini belirledi. Şu ana kadar %100 yenilenebilir hedefini tam anlamıyla başaran tek kent İzlanda’dan Reykavik.

Çalışmada ‘A’ alan 43 kentin tamamına CDP’nin sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Paris ve Barcelona’nın iklim değişikliğiyle nasıl mücadele ettiklerini ve iklim eylem planlarını nasıl uygulama koyduklarını öğrenmek için 350.org Türkiye’nin hazırladığı İklim İçin Kentler: Yerel Yönetimlerde İklim Eylem Planı rehberine bakabilirsiniz.

CDP nedir?

Londra merkezli uluslararası bir kuruluş olan CDP, halka açık şirketlerin doğal kaynakları ve doğal sermayeyi nasıl kullandığı, faaliyetleriyle sınırlı kaynakların yeniden üretimini nasıl etkiledikleri ve bu alandaki riskleri nasıl yönettiklerini izliyor ve raporluyor. CDP aracılığı ile 6000 civarı kurum sera gazı emisyonları, iklim değişikliği stratejileri ve sürdürülebilir su kullanımı ile ilgili verileri kamuoyuna ve yatırımcılara açıklıyor. Asıl olarak yatırımcılar adına toplanan veriler, CDP’nin analizleri ve raporlarının da eklenmesiyle iş, yatırım ve politika yapım süreçlerinde kullanılıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.