EkolojiGünün Manşeti

AB Konseyi’nden tek kullanımlık plastik ürünlere yasak

0

AB Konseyi, atıklarla mücadele için en sık karşılaşılan tek kullanımlık plastik ürünleri 2021 yılından itibaren yasaklayacak düzenlemeye onay verdi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, denizler ve kıyılarda atıklarla mücadele konusunda en büyük problemlerden birini yaratan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklamaya yönelik düzenlemenin kabul edildiğini açıkladı. Buna göre, uygun alternatiflerin bulunduğu tek kullanımlık plastik ürünler, 2021 yılından itibaren piyasalardan kaldırılacak. Plastik kulak pamukları, çatal-bıçak setleri, tabaklar, pipetler, içecek karıştırıcılar, balon çubukları ve gıda kapları AB ülkelerinde kullanılmayacak.

Karara göre, AB üyesi ülkeler, 2029 yılına kadar da tek kullanımlık plastik şişelerin yüzde 90’ını toplama hedefi koyacak. Söz konusu düzenleme, daha önce Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanmıştı.

Greenpeace Türkiye kampanya başlatmıştı

Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelik, tek kullanımlık plastiklerin Türkiye’de yasaklanmasını talep eden bir kampanya başlatmış; plastik pipek, tabak, çatal, kaşık, kulak çubu, şişe gibi alternatifi olan bu ürünlerin yasaklanması istenmişti. Örgütün çağrı metninde şu ifadeler yer almıştı:

Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı. Akdeniz Havzası’nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor. Sorunun en büyük kısmını da 2 dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler oluşturuyor.

Avrupa Birliği, plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpük gıda kapları ve içecek bardaklarının yasaklanması konusunda anlaşmaya vardı.Alternatifi olan bu ürünler Türkiye’de de yasaklanmalı. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız. Plastiksiz bir gelecek mümkün!

Plastik kirliliğiyle mücadelede kararlı olmak ve birlikte hareket edebilmek çok önemli. Bunun için, bireylere, şirketlere ve devletlere ayrı ayrı görevler düşüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan talebimiz, en gereksizlerden başlayarak tek kullanımlık plastikleri yasaklaması.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.