ManşetTürkiyeUncategorized

Yeni havalimanına rüzgar yüzünden uçaklar inemedi, TMMOB ‘uyarmıştık’ dedi

0

İstanbul havalimanı’na geçtiğimiz cuma akşamı aşırı rüzgar nedeniyle uçaklar iniş yapamadı. Uçaklar Çorlu ve kapatılan Atatürk Havalimanı’na yönlendirilirken, TMMOB, “Uyarmıştık ama bilimi değil, müteahhitleri dinlediler” dedi.

Rüzgar nedeniyle cuma günü yaklaşık 2 saat boyunca İstanbul Havalimanı’na uçaklar iniş yapamadı. TMMOB 2014 yılında hazırlanan raporu hatırlatarak, projenin risklerine dikkat çekti

Yeni açılan İstanbul Havalimanı’nda hava koşulları nedeniyle Cuma günü birçok uçak havada uzun süre tur atmak zorunda kaldı ve bazı uçaklar Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na yönlendirildi. Airport haber, bazı uçakların şiddetli rüzgarın etkisinden dolayı havalimanını pas geçmek zorunda kaldığını, bazı uçakların yakın meydanlara yönlendirildiğini duyurdu. İstanbul Havalimanı’ndan kalkışların da bu süreçte kontrollü olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Hava koşullarının düzelmesi ile inişler kısmen normale dönse de, çok sayıda uçak Tekirdağ-Çorlu Havalimanı’na yönlendirildi.

Uçuş takibi sitesi Flightradar’a göre, İstanbul Havalimanı’nın açılması sonrası taşınan ve ‘millet bahçesi’ yapılacağı açıklanan İstanbul Atatürk Havalimanı’na yönlendirilen uçaklar da oldu.

AA: Kümülonimbus bulutları yoğunlaştı

Anadolu Ajansı İstanbul Havalimanı’ndaki bazı seferlerde öğleden sonra etkisini artıran sağanak ve rüzgar nedeniyle aksamalar yaşandığını belirttiği haberde, “kümülonimbus (Cb) bulutlarının havalimanı çevresinde yoğunlaştığını’ belirtti.

Yaşanan kriz nedeniyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Twitter’dan açıklama yaptı. Açıklamada, “Biz bu tehlikeye dikkat çekmiştik ama onlar bilime değil müteahhitlere kulak verdiler” denildi.  Açıklamada, havalimanına yönelik 2014’te hazırlanan teknik rapordan ilgili bölüm de yer aldı. Raporda, proje alanının doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgarlara açık olduğu, bunun da tehlike yaratacağı bilgisi dikkat çekti. CHP’li Barış Yarkadaş da twitter hesabından yetkililerin sıkıntının farkında oldukları için pilotlara suya iniş eğitimi verdiklerini söyledi; “şans eseri yaşıyoruz” dedi.

‘Yılın 107 günü rüzgarlı’

Havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre de, havalimanının inşa edildiği bölgede yılın 107 günü kuvvetli rüzgarlı, 65 günü ise yoğun bulutlu geçiyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, mevcut veriler itibariyle yerin havalimanı yapımına uygun görünmediğini söylemişti.

Ayrıca bölgede kış aylarında çiğ ve kırağı da sıklıkla görülen doğa olayları arasında yer alıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.