ManşetTürkiyeUncategorized

Eğitim sistemi yine değiştirildi: Matematik seçmeli, Din Kültürü zorunlu

0

Liselere getirilen yeni eğitim sisteminde zorunlu derslerin sayısı azaltıldı, seçmeli dersler artırıldı. Matematik, felsefe ve tarih seçmeli oldu, Din kültürü ve Ahlak bilgisi yine zorunlu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselere getirilen yeni sistemin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. “2019-2023 Stratejik Planı” çerçevesinde hazırlanan yeni sistemde, zorunlu derslerin sayısı azaltılarak seçmeli derslerin sayısı artırıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zorunlu olurken, Matematik, Felsefe, Tarih dersleri seçmeli oldu

Yeni sisteme göre, ders sayısının 9’uncu sınıflarda sekize, 10 ve 11’inci sınıflarda dokuza, 12’nci sınıflarda ise yediye düşecek. Yeni ortaöğretim sistemiyle, lise eğitiminde bireyselleştirilmiş programların önü açıldı. Öğrencinin okulda bulunma süresi ve şeklinde değişiklik yapmayan MEB, ders sayısını azalttı. Ders içeriklerinde büyük değişiklik yapılmazken Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Bilgi Kuramı ve Uygulamaları dersleri zorunlu hale getirildi. Ders sayısı azaltılırken seçmeli derslerin sayısı artırıldı. Lise 11 ve 12’nci sınıflarda zorunlu ders sayısı üçe indirildi. Dersler, “Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu”, “Fen Bilimleri Grubu” adı altında birleştirildi. Yeni sistemin ilk sınavının 2024 yılında yapılacağını ifade Bakan Selçuk, üniversiteye giriş sınavının da sistem doğrultusunda değiştireceği belirtti.

‘Bilimsel eğitimi reddeden ideolojik hat’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “80 darbesinin ürünü olan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri her sınıfta zorunlu tutulmaya devam etmektedir. 12.sınıf sosyal bilimler zorunlu grup dersleri arasında temel sosyal bilim derslerine yer verilmezken Tasavvuf Edebiyatı ve İslam Felsefesi derslerinin yer alması bilimsel eğitimi reddeden ideolojik hattın devam ettiğini göstermektedir. Rehberlik ve danışmanlık çalışmalarının güçlendirilmesi, desteklenmesi yerine okullara Kariyer Ofisleri kurulması eğitimde özelleştirme politikalarının hızlandırılacağını bir kez daha deklare edilmektedir” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.