DünyaManşetUncategorized

Avrupalı gençler AP seçimlerine kendi partileriyle giriyor

0

Avrupa Birliği politikalarını belirleyen yaşlı siyasetçilere tepki gösteren Avrupalı gençler, yaklaşan AP seçimlerine kendi partileriyle girecek. Macar Momentum ve Alman Volt partileri seçimlerde iddialı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Seçimleri’ne sayılı günler kaldı. Birliğe üye 28 ülkede oy verme hakkında sahip 370 milyonu aşkın kişi sandıklara gidecek. 23-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek seçimler, katılımın düşük olması nedeniyle her zaman eleştiri konusu olmuştu. Orta yaşlı nüfusun oy kullanma oranı yüzde 50’nin üstündeyken 2014 yılındaki AP seçimlerinde 18-24 yaş arası gençlerin sadece yüzde 28’i sandıklara gitti. Avrupa Parlamentosu’ndaki 750’yi aşkın milletvekilinin yaş ortalaması da 54’ün üzerinde.

Euronews’in haberine göre, Macaristan’da kurulan Momentum ve Almanya merkezli Volt Avrupa partileri bu durumu değiştirerek Avrupa Parlamentosu’na genç milletvekilleri sokmak, gençlerin sandıklara daha fazla katılımını sağlayarak yeni nesillerin sesini duyurmak istiyor.

Momentum, ülkesinde nisan ayında yapılan seçimlerde yüzde 3 oy alarak büyük başarı elde etti. Ancak yüzde 5 barajının altında kalarak milletvekili çıkaramadı. 30 yaşındaki Daniel Berg bu durumu değiştirerek partisi Momentum adına AP seçimlerine katılıp, gençlerin sesini duyurmaya çalışacak.

Özellikle gençler işsizlik ve yüksek emlak fiyatları gibi sorunlar üzerinde duran Momentum ayrıca Avrupa Birliği (AB) karşıtı, Rusya yanlısı tutumu ve aşırı milliyetçi çizgideki Macaristan Başbakanı Victor Orban ve partisi Fidesz’in politikalarını da sert bir dille eleştiriyor. Berg “Biz, insanlara hem AB yanlısı hem de Macar olmanın gurur verici olabileceğini göstermek istiyoruz. Bu iki kavram yan yana durabilir. Birbirine karşı olmamalı” diyor.

AB vatandaşları kendi ülkelerinde meclise girecek partileri belirliyor. Bu partiler de diğer ülkelerdeki milletvekilleri ve adaylarla siyasi duruşlarına göre ittifak kurarak Avrupa Parlamentosu’na girebiliyor. Macaristan’daki Momentum Partisi gibi Almanya’daki Volt Avrupa da gençlerden oluşan ve yeni neslin sesini Avrupa Parlamentosu’nda duyurmak isteyen bir başka siyasi oluşum.

Volt Avrupa’nın hedefi 25 milletvekili

Volt Avrupa, tıpkı Momentum gibi AB yanlısı ve aşırı milliyetçi partilere karşı bir duruşa sahip. Volt Avrupa’nın kurucusu 29 yaşındaki Paul von Loeper, aşırı sağ siyasilere seslenerek “Biz gençler parlamentoda aptalca şeyler yapan bir grup yaşlı insanın maaşı için vergi mi ödeyeceğiz? Hiç sanmıyorum.” diyor.

Volt Avrupa Almanya, Hollanda, İtalya ve Bulgaristan’da hatırı sayılır bir desteğe sahip ve AB genelinde 13 ülkede temsilcisi bulunuyor. Volt Avrupa’nın kurucuları AP seçimlerinde 7 farklı ülkeden en az 25 milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Volt’un medya ve halkla ilişkiler sorumlusu 36 yaşındaki Cornelius Rahn “Şu andaki partiler sosyal adaletsizlik, göç ve iklim değişikliği gibi sorunlara çözüm bulamıyor. Bu sorunlar tek bir millet tarafından da çözülemez.” diyor.

Uluslararası Avrupa Hareketi de sahada 

Momentum ve Volt gibi gençlerden oluşan partiler AP seçimlerinde büyük potansiyele sahip gençleri oy kullanmaya ikna ederek siyasette yeni bir çığır açmaya kararlı. Bunun yanında merkezi Brüksel’de olan Uluslararası Avrupa Hareketi (European Movement International) adlı örgüt, kıtadaki göçmenlerin entegrasyonunu hızlandırmak, demokrasiyi güçlendirmek ve gençlerin siyasette daha fazla temsil edilebilmesi için müzik festivalleri düzenliyor, aktivistler, siyasiler, sendikalar ve ‘influencer’ları çeşitli etkinliklerle bir araya getirerek gençlerle buluşturuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.