KadınManşetTürkiyeUncategorized

Kadınlar Ayşe Düzkan için buluşuyor

0

108 gündür cezaevinde bulunan Düzkan’ın, açık cezaevine sevk edilmesi talebine yanıt verilmiyor

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan ve açık cezaevine sevk edilmesi gereken gazeteci Ayşe Düzkan’ın cezaevi idaresine yaptığı başvurulara yanıt verilmiyor. Kadınlar, 18 Mayıs Cumartesi günü Yoğurtçu Parkı’nda, 108 gündür hapis tutulan Ayşe Düzkan için buluşacaklar. “Ayşe neden hâlâ içeride?” diye sormak, yargılanan, tutuklanan gazetecilere dikkati çekmek amacıyla bir araya gelecek kadınlar bugün sosyal medya eylemi de yapacak.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Ayşe Düzkan, aldığı 1 yıl 6 aylık hapis cezasının onanması ardından cezaevine girdi. 29 Ocak tarihinden bu yana Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Düzkan’ın yasal prosedüre uygun olarak açık cezaevine gönderilmesi yönündeki başvurularına yanıt verilmedi.

İtirazlara da yanıt yok

Konuya ilişkin cezaevi idaresine iki dilekçeyle başvurmasına rağmen yanıt alamayan Düzkan, avukatı Özcan Kılıç aracılığıyla Bakırköy İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Kılıç dilekçesinde, Düzkan’ın 29 Ocak’tan itibaren Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu, açık cezaevine ayrılması için gerekli süreyi çoktan aştığına yer verdi; Düzkan’ın mahkumiyetine ilişkin suçlamanın “propaganda” olduğunu belirtti.

Yoğurtçu Parkı simgesel

32 Yıl önce, Çankırı Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimi Mustafa Durmuş’un bir kadının boşanma talebini, “Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin!” diyerek reddettiğinin ortaya çıkmasının ardından, kadınlar önce protesto telgrafları çekmiş, ardından toplu olarak adliyelere gidip dava dilekçeleri vermiş, en sonunda da bu yürüyüşü örgütlemişlerdi.

Türkiye’de, kadınların ilk kitlesel yürüyüşü, 17 Mayıs 1987’de, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşmişti. “Dayağın çıktığı cenneti istemiyoruz”, “Haklı dayak yoktur”, “Dayak aileden çıkmadır” sloganlarıyla İstanbul Kadıköy İskelesi’nde buluşan kadınlar, Yoğurtçu Parkı’nda bir miting düzenlemişlerdi.

18 Mayıs Cumartesi günü, Ayşe Düzkan için bir araya gelecek olan kadınların Yoğurtçu Parkı’nı seçmelerinin nedeni hem ‘Dayağa Karşı Yürüyüş’ün 32’inci yıldönümü olması hem de parkta kurulan feminist kürsüde konuşan kadınlardan birinin Ayşe Düzkan olması.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.