ManşetTürkiyeUncategorized

Basın ve ifade özgürlüğü kuruluşlarından Erdoğan’a Demirağ ve Özyol mektubu

0

Dünyanın en önemli 18 basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu, saldırıya uğrayan gazeteciler Yavuz Selim Demirağ ve İdris Özyol’a ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak, gazetecilerin güvenliğini sağlama çağrısı yaptı.

Uluslararası Basın Enstitüsü ile PEN International dahil olmak üzere 18 ifade özgürlüğü örgütü geçtiğimiz günlerde fiziksel saldırıya uğrayan gazeteciler Yavuz Selim Demirağ ve İdris Özyol’la ilgili adalet çağrısı yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ortak bir mektup  gönderdi. Hükümeti bu şiddet eylemlerini aleni olarak kınamaya; İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine doğru Türkiye’de seçmenlerin oylarında etkili olabilecek gazetecilerin ifade özgürlüğü ve güvenliğini sağlamaya çağıran mektup şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

“Size son beş gün içinde Türkiye’deki gazetecilere yapılan acımasız saldırılarla ilgili ciddi kaygımızı ifade etmek için yazıyoruz.

10 Mayıs’ta Yeniçağ gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, Ankara’daki evinin dışında saldırıya uğradı. Saldırganlar, gazeteciyi Türkiyem TV’de yayınlanan televizyon programını yayınladıktan sonra eve döndüğü sırada beyzbol sopalarıyla dövdü. Gözaltına alınan altı kişi, olayın üzerinden 24 saat geçmeden, gazetecinin hayatına kast etmedikleri gerekçe gösterilerek serbest bırakıldılar.

Bu olayı, 15 Mayıs’ta, araştırmacı gazeteci İdris Özyol’a Yeni Yüzyıl gazetesinin Antalya’da bulunan binasının dışına düzenlenen saldırı takip etti. Özyol, başından ve göğsünden yaralandı. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Özyol’a yapılan saldırıyı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bölge meclisindeki temsilcisi Talu Bilgili’nin gazetecilere yönelik kamu tehditleriyle ilişkilendiren bir bildiri yayınladı.

‘Failler adalete teslim edilmeli’

Aşağıda imzası bulunan ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, özgür bilgi akışına adanmış örgütlerin temsilcileri olarak, sizden bu saldırıları şiddetli bir dille kınamanızı, polis ve adelet sisteminizi temin etmeye çağırıyoruz. Bu saldırıların faillerinin adalete teslim edilmesini istiyoruz.

Türkiye, gelecek haftalarda ülke demokrasisinin önemli ölçüde test edileceği İstanbul belediye seçimlerinin yenilenmesine hazırlanırken, ülke çapında gazetecilerin hapsedilmesi, haber medyası üzerindeki kısıtlamalar ve gazetecilerin kamuoyunu ilgilendirecek önemli konularda haber yapmasının büyük ölçüde engellenmesi, demokrasiye büyük bir meydan okumadır. 23 Haziran seçimlerine doğru ilerleyen günlerde, ümit ediyoruz ki, gazeteciler korkusuzca bilgi toplayıp haber yayınlayabilecektir.

‘Saldırılar cezasız kalırsa Türkiye’nin demokratik güvenliği zedelenir”

Seçimlerin doğruluğu ve güvenilirliği, büyük ölçüde seçmenlerin haber kaynaklarına erişimine ve buralardan aldıkları bilgilere göre oy kullanma kararlarını belirlemelerine bağlıdır. Demirağ ve Özyol gibi gazetecilere saldırılar cezasız kalırsa, gazeteciler işlerini yapmaktan soğuyacak, ülkede korku iklimi güçlenecek ve Türkiye’nin demokratik güvenilirliği ciddi olarak zedelenecektir.

Bu durumu da göz önünde bulundurarak, sizden, Demirağ ve Özyol’a yapılan saldırıları kamuya açık bir şekilde acilen kınamanızı, saldırganların adalete teslim edilmesini ve Türkiye’de gazetecilerin fikirlerini özgürce ifade ederek 23 Haziran seçimlerine doğru halkın bağımsız kaynaklardan haber alma hakkına dair açık bir işaret göstermenizi talep ediyoruz.

18 kuruluş imzaladı

Mektupta imzası bulunan kurumlar ise şunlar:

Articolo 21, Cartoonist Rights Network International (CRNI, Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı), Committee to Protect Journalists (CPJ, Gazetecileri Koruma Komitesi), Danish PEN European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF, Danimarka PEN, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi), European Federation of Journalists (EFJ, Avrupa Gazeteciler Federasyonu), German PEN Initiative for Freedom of Expression (IFoX, Almanya PEN İfade Özgürlüğü İnisiyatifi), International Press Institute (IPI, Uluslararası Basın Enstitüsü), Norwegian PEN (Norveç PEN), PEN America, PEN Belgium-Flanders (PEN Belçika ve Flanders), PEN Canada, PEN International,PEN Netherlands (PEN Hollanda), Reporters Without Borders (RSF, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü), South East Europe Media Organisation (SEEMO, Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü), Swedish PEN (İsveç PEN)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.