Günün Manşetiİklim Krizi

Alman ırkçı partisi Greta Thunberg’e nefret kustu

0

İklim değişikliğini inkar eden aşırı sağcı ve ırkçı AfD (Alternative für Deutchland), iklim aktivisti Greta Thunberg’e ‘zihinsel engelli’ ve ‘sahtekar’ diyerek saldırdı. Greenpeace’ten Smid ‘İklim değişikliği hakkında sözde sempozyumlarına şarlatan uzmanları davet ederek içerik üretiyor; nefret ve öfkeyi körüklüyorlar’ dedi.

Almanya’da, Alternative für Deutchland (AfD-Almanya için Alternatif) Partisi, iklim değişikliğini gündeme getirenlere yönelik saldırı kampanyası başlattı. İklim krizine karşı ‘okul grevi’ni başlatan,  İsveçli aktivisit Greta Thunberg’i hedefe koyan parti Thunberg’i “zihinsel engelli” ve “sahtekar” olmakla itham ediyor; tedavi olması gerektiğini öne sürüyor.

Guardian’da yer alan habere göre, ülkedeki sağ kanat popülistler, bir süredir küresel iklim değişikliği tartışmasının “histeriyle” yürütüldüğünü iddia eden bilim insanlarıyla bir araya gelerek yeni politikalar üretmeye çalışıyor. Bu kapsamda AfD’nin,  ABD’deki önde gelen muhafazakâr gruplarıyla bağlantılı, öne çıkan iklim inkârcılarından oluşan bir yapının desteklediği bir sempozyumla, klim bilimine karşı en büyük saldırısını başlatması bekleniyor.

Thunberg’in eylemleri tetikledi

AfD’nin ikim değişikliğine karşı ilgisi, 2017’de Bundestag’a (Almanya Federal Cumhuriyeti Parlamentosu) girdiğinden beri arttı. Parlamentoda, konu üzerine giderek artan tartışmalara katılarak karşıtlığını, özellikle dizel araç emisyonlarındaki skandal ve linyitten çıkış planlarına odakladı. Partinin konuya olan ilgisi, Almanya’da dâhil Avrupa çapında iklim eylemlerinde yer alan iklim aktivisti Greta Thunberg’in geçen Ağustos’ta ortaya çıkmasıyla fark edilir şekilde arttı.

Greenpeace Unearthed ve aşırılık karşıtı bir örgüt olan Institute for Strategic Dialogue’un (ISD) (Stratejik Diyalog Enstitüsü) ortak bir araştırması, AfD’nin iklim değişikliği hakkındaki dijital iletişimlerinde de ani bir artış tespit etti. 2013’te kurulduğunda AfD’nin sosyal medya kanallarında zar zor bahsi geçen iklim değişikliği, 2017 – 2018’te 300 kez paylaşıldı ve geçen yıl, ana odağı Greta olacak şekilde üçe katlanarak 900’ü aştı.

Üyeleri  iklim değişikliği ve okul grevi karşıtı el ilanları dağıtan parti, AB seçimleri öncesi Thunberg karşıtı retoriğini arttırdı. Partinin adayları İsveçli genci bir Nazi gençlik örgütü üyesiyle kıyasladı ve AfD adaylarından Maximilian Krah, Thunberg’in “psikozu” için tedavi görmesi gerektiğini söyledi.

AfD’nin Facebook sayfasında da Thunberg’in bir iklim hareketi tarikatının lideri olduğu iddia ediliyor. Sayfadaki gönderilerde sürekli olarak “CO2Kult”, (CO2 Tarikatı), “Klimawandelpanik” (iklim değişikliği paniği) ve “Klimagehirnwäsch” (iklim beyin yıkaması) gibi ifadeler kullanılıyor.

‘Kötücül saldırı’

ISD araştırmacılarından Jakob Guhl’e göre, iklim değişikliği inkârı partinin politik zemini için kilit haline geldi: “AfD, insan kaynaklı iklim değişikliğini sosyal medya sayfalarında 2016 yılından beri reddediyor ve açıkça görülüyor ki, parti pozisyonunu değiştirmedi, sadece bunu daha sık dile getirmeye karar verdi.”

“Gerçek şu ki, Almanya’nın tüm siyasi hareketlerinden ana akım siyasetçilerin, sadece birkaç ay önce hiç tanınmayan 16 yaşındaki bu kadın aktivisti desteklemeleri AfD’nin iklim değişikliği hakkındaki irrasyonel, histerik, panik, tarikat gibi ve hatta yeni bir din görüşlerini ortaya dökmesine sebep oldu. Otizmiyle dalga geçmek de dâhil çoğu zaman kötücül şekilde Greta’ya saldırmak AfD’nin siyasi rakiplerini sergileme yöntemine dönüştü.”

Partinin Bundestag’daki sempozyumu, iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğuna dair bilimsel konsensüsü reddeden ve ABD’nin önde gelen muhafazakâr gruplarıyla ilişkisi olan European Institute of Climate and Energy (EIKE) (İklim ve Enerji Avrupa Enstitüsü) tarafından da destekleniyor.

ABD’li Heartland Institute fonluyor

EIKE’nin yıllık iklim konferansının eş sponsoru ise iklim bilimine karşı kamuoyu güvenini zayıflatmak için projelere destek veren, fosil yakıt endüstrisi tarafından fonlanan, ABD’li thinktank Heartland Institute. EIKE’ın başkanı Holger Thuss ise aynı zamanda ABD merkezli bir başka iklim değişikliği inkâr baskı grubu Committee for a Constructive Tomorrow’un (CFACT) (Yapıcı Yarınlar için Komite) Avrupa kolunun kurucusu.

Guardian’en elde ettiği belgelere göre CFACT Avrupa mali desteği ABD’li partnerinden alıyor. Greenpeace Unearthed’e konuşan Thuss, CPACT’nin feshedildiğini söyledi ancak zamanını belirtmedi. Thuss, EİKE’nin AfD’nin sempozyumunu desteklediğini de reddetti, ancak internet sitesinin ana sayfasında bu sempozyumu “CO2’nin histerisi ve iklim aktivizmine karşı gerçekleri ortaya koyması” açısından iyi bir fırsat olarak öne çıkarıyor.

AfD için aday olan EIKE başkan yardımcısı Michael Limburg da EIKE’in siyasi eğilimleri olmadığı konusunda ısrar etmesine rağmen EIKE, Heartlands ve CFACT arasındaki “zayıf bağları” kabul ediyor.

iklim değişikliği karşıtları arasında ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi adayı 3. Brenchley Vikontu Christopher Monckton da bulunuyor.

AfD’nin, sempozyum için belirlenmiş konuşmacıları arasında Tirollü buz bilimci Gernot Patzelt, Danimarkalı atmosferik fizikçi Henrik Svensmark ve iklim değişikliğini ölçmek için kullanılan modellerin hatalı olduğunu iddia eden, Margaret Thatcher’ın eski danışmanı ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi adayı 3. Brenchley Vikontu Christopher Monckton yer alıyor.

‘Nefret ve öfkeyi körüklüyorlar’

AfD Guardian’ın görüş taleplerine geri dönüş yapmadı. Greenpeace Almanya’nın iklim kampanyacısı olan Karsten Smid Guardian’a şunları söyledi: “AfD, Bundestag’ı iklim yalanlarını yaymak için bir sahne olarak kullanıyor. İklim değişikliği hakkında sözde sempozyumlarına şarlatan uzmanları davet ederek sosyal medya kanalları üzerinden kitlesel dağıtım için içerik üretiyor ve internette nefret ve öfkeyi körüklüyorlar.”

“Sosyal medya ve toplumda sağa kayış yaşıyoruz. Kısa bir süre içinde yeni sağ iklim konuları üzerinde kendi karşıt topluluğunu oluşturmayı başardı. Trol ordularıyla, kışkırtıcı yayınları ve EIKE gibi iklim şüphecilerinin desteğiyle çoğunlukla azımsanmış bir nüfuz alanı oluşturdu.”

Dışişleri Bakanı: Naziler

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ‘Naziler’ olarak nitelendirdiği aşırı sağcı AfD partisi, 2017 seçimlerinde yüzde 12,6 oy alarak Federal Meclis’e üçüncü parti olarak girmişti. AfD’nin sandalye sayısı ise 94. Seçimden önce SPD’li Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel AfD’nin federal meclise girme olasılığına karşı “O zaman İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez parlamentoya yine gerçek Naziler girmiş olacak” ifadesini kullanmıştı.

Neyi savunuyorlar?

Almanya İçin Alternatif partisinin eyalet seçimlerinde elde ettiği başarılar, Angela Merkel’in özellikle Suriye ve diğer Arap ülkelerinden gelen mültecilere yönelik olarak yürüttüğü “Hoşgeldiniz” politikasının yarattığı tepkiye dayandırılıyor. 2013’te Euro karşıtı bir parti olarak kurulan AfD, Avrupa sınırlarının kapatılması, Almanya ulusal sınırındaki kontrollerin sıklaştırılması ve mülteci kamplarının Almanya dışında kurulmasını talep ediyor.

Parti ayrıca sığınma hakkı reddedilenlerin ülkeden derhal sınır dışı edilmesini istiyor.

AfD’ye göre Almanya’da kalmasına izin verilecek az sayıdaki mülteci Alman toplumuna tamamen entegre olmak zorunda. Parti Alman kültür ve dilinin önceliğini vurgularken, İslam’ın Alman toplumunun bir parçası olmasını reddediyor;  “Avrupa Birleşik Devletleri” fikrinin de karşısında yer alarak birliğe üye ülkelerin ulusal sınırlara çekilmesini ve Euro para biriminin kaldırılmasını istiyor.

AfD Türkiye’nin AB üyeliğine de karşı.

Guardian’daki haberin orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.