KadınManşetUncategorized

Kürtaj Yasası kadınları ayağa kaldırdı

0

ABD’nin en muhafazakâr eyaletlerinden Alabama’da kürtajın neredeyse tamamen yasaklanmasına yönelik yasaya karşı siyasetçilerin ve kadın örgütlerinin tepkiler çığ gibi büyüyor. Sosyal medyada ünlü isimlerin yer aldığı bir de kampanya başlatıldı.

Alabama Eyalet Senatosu tarafından kabul edilen ve oldukça katı olan kürtaj yasasıyla ensest ve tecavüz gibi durumlarda bile ayrıcalık yapılması yasaklandı.  Cumhuriyetçilerin egemen olduğu Senota’da azınlıkta bulunan Demokrat senatörlerden Bobby Singleton, yasayı ‘korkunç’ olarak niteledi. Yasanın geçmesi için onay veren 25 Cumhuriyetçi senatöre seslenen Singleton, onlardan evlerine gidip eşlerinin, kız kardeşlerinin ve kızlarının gözlerinin içine bakmasını ve ne yaptıklarını anlatmasını istedi.

 ‘Kızıma, tecavüze uğrarsan sorun yok, diyorsunuz’

9 ve 10 yaşlarında iki kızı olduğunu belirten Senatör, “Bunu bir baba olarak kaldıramam o yüzden ülkedeki, Alabama eyaletindeki tüm kadınlar adına konuşmalıyım, çünkü bu çok yanlış” dedi. Singleton şöyle konuştu: “Siz küçük kızıma diyorsunuz ki, ‘Bir adamın sana tecavüz etmesinde sorun yok, eğer hamile kalırsan bebeği doğurmak zorundasın. Alabama eyaleti seni değil bebeği önemsiyor’. Ben de eve gidip ona ‘Amcalarından, kuzenlerinden biri ya da herhangi bir yabancı sana tecavüz edebilir, seni hamile bırakabilir ve Alabama kanunlarına göre bu bebeği doğurmak zorundasın. Çünkü eğer kürtaj olursan doktor 99 yıl ceza alacaksın’ demek zorundayım.”

Kalp Atışı Yasası

Oldukça katı olan kürtaj yasası, ensest ve tecavüz gibi durumlarda bile ayrıcalık yapılmasını yasaklıyor. ‘Kalp Atışı Yasası’ olarak anılan yasa, sadece annenin sağlığı tehdit altındaysa kürtaja izin veriyor. Ülkedeki benzer yasaların hepsinin önüne geçen tasarı, ceninin kalbinin atmaya başladığı andan itibaren, ki bu ortalama 6 haftaya denk geliyor, kürtajı yasaklıyor.

Yasa ile A tipi suç kapsamına alınan kürtajı gerçekleştiren doktorlar 10 ile 99 yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Ancak kürtaj olan kadınlar ceza kapsamının dışında bırakılıyor.

Yasa tasarısını hazırlayan siyasetçiler ve kürtaj karşıtı örgütler, Alabama’da kabul edilen bu yasanın, kürtajı serbest bırakan 1973 tarihli ABD Yüksek Mahkemesi kararını da değiştirmesini istiyor.

Sosyal medyada kampanya: #youknowme

Kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra pek çok ünlü isim yasaya sert tepki göstererken, oyuncu ve sunucu Busy Philipps 2017 yılındaki #metoo hareketini hatırlatan  #senbenitanıyorsun. (#youknowme)  başlığıyla bir kampanya başlattı.

Philipps, “Dört kadından biri kürtaj yaptırdı. Birçok kişi kürtaj yaptıran tanıdıkları olmadığını söylese de #senbenitanıyorsun. (#youknowme) O zaman başlayalım, Eğer sen de o dört kişiden biriysen, paylaş ve bu utanç algısını sonlandıralım ” diyerek sosyal medya kullanıcılarından, kürtaj hikâyelerini paylaşmalarını istedi. Geçen hafta kendi televizyon programında, kürtaj hikâyesini anlatan Philipps’in çağrısı sonrası yüzlerce kullanıcı, hem kürtaj hikâyelerini hem de yasaya tepkilerini etiket altında paylaşmaya başladı.

Jameela Jamil, Milla Jovocich ve Lady Gaga gibi yıldızlar da yasağa tepki gösterdi.

Cortes: Ataerkilliğe tehdit olarak görüyorlar

Demokrat kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez de art arda gelen kürtaj yasaklarını ‘kadına sahip olma çabası’ olarak değerlendirdi.Ocasio-Cortez Twitter’dan paylaştığı mesajda, “ABD’de radikal dinciler doğum kontrolünü sınırlamaktan kapsamlı cinsellik eğitimini yasaklamaya kadar çeşitli yöntemlerle kendi teolojilerinin dışına çıkan her türlü cinsellik fikrini yasaklama çabasındalar. Kadınlar kendi cinselliğini kontrol edebildiğinde, bu durum sağ ideolojinin temelindeki unsuru tehdit ediyor: Ataerkilliği” ifadelerini kullandı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.