KadınManşetUncategorized

Kadın kuruluşlarından Orman’a: Maçlarda ‘kadınlardan özür dilerim’ pankartı aç

0

Beşiktaş’in önceki gün yeniden seçilen başkanı Fikret Orman’ın Genel Kurul toplantısında sarfettiği sözler kadın kuruluşlarını kızdırdı. Rakibine “delikanlı değiller, karı gibi arkadan konuşurlar’ diyen Orman, tepkiler üzerine oruçlu olduğunu, istemeden söylediğini belirtmişti. Ancak, istanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) bu mazeretten tatmin olmadı. Bir açıklama yayımlayan Birlik, Orman’ı kınadı; yapılacak ilk üç Beşiktaş maçında “Kadınlardan Özür Diliyorum” pankartının stadyuma asılmasını talep etti. Birliğin, koordinatör Nazan Moroğlu imzasını taşıyan açıklaması şöyle:

“Ülkemizin en büyük spor kulüplerinden olan Beşiktaş Kulübü Başkanı bir genel kurul toplantısında rakibini eleştirirken “delikanlı değiller, onlar karı gibi arkadan konuşurlar“ sözleriyle kadınları aşağılamış ve sonrasında oruç olduğu gerekçesine sığınarak sözde özür dilemiştir.

KINIYORUZ: Özürü kabahatinden büyük olan, sade vatandaştan farklı olarak, geniş kitleleri ve toplumu etkileyici konumda olan Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı’nı kadınları aşağılayıcı, kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet içeren sözleri nedeniyle kınıyoruz.

HATIRLATIYORUZ: Öncelikle, kadın erkek eşitliğinin Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin başında geldiğini, Mustafa Kemal Atatürk’ün: “Kadınlarını geri bırakan milletler geri kalmaya mahkumdur” sözleriyle hatırlatıyoruz.

Türkiye, kurucu değerlerine sahip çıkarak daha sonraki yıllarda kadınlara karşı ayrımcılıkların kaldırılması ve kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki uluslararası sözleşmeleri onaylamış, “kadınların aşağı bir cins olduğuna dayanan önyargıları…” kaldıracağını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan şiddetin her türünü önleyeceğini taahhüt etmiştir.

Kadın erkek eşitliği bir ülkede demokrasinin, sürdürülebilir kalkınmanın ve   çağdaşlığın temel kriteridir.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, cinsiyete dayalı ayrımcılık içeren bu sözler hakkında Futbol Federasyonu’nu ve ilgilileri göreve çağırıyoruz. Beşiktaş Kulübü Başkanı’nı, sözlerinin yanlış anlaşılmaya yol açılmasını önlemek üzere, yapılacak ilk üç Beşiktaş maçında “Kadınlardan Özür Diliyorum” pankartı açmaya davet ediyoruz. “

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.