EkolojiEnerjiManşet

Ekoloji Birliği’nden nükleer uyarısı: Uyan Türkiye, yoksa çok geç olacak

0

Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki çatlak hakkında firmanın açıklaması uzmanlar ve nükleer karşıtlarını tatmin etmezken hükümetten ses yok. Ekoloji Birliği, “olası bir kazayı biz de Rusya gibi yabancı ülkelerden mi öğreneceğiz’ diye sordu.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde, reaktörün oturacağı temelin iki kez çatlayıp üzerine yeniden beton dökülmesi ve bunun da 10 ay boyunca kamuoyundan saklanmış olmasının yankıları sürüyor. Uzmanlar, nükleer enerji karşıtları ve ekolojistler bu çatlağın ve haberin gizlenmesinin olası bir kaza veya deprem durumunda olabileceklerin bir göstergesi olduğu konusunda hem fikir.

Ekoloji Birliği, sözkonusu çatlak haberleriyle ilgili halu resmi bir açıklama gelmemesine dikkat çekerek, “İleride Akkuyu’da olası bir nükleer kaza durumunda, kazayı ve yayılan radyasyonu biz de Rusya halkı gibi yabancı ülkelerden mi öğreneceğiz” diye sordu. Birlikten yapılan açıklamada; “Uyan Türkiye, bugün uyanmazsan bir gün nükleer radyasyonun öldürücü etkisi altında uyanabilirsin denildi; inşaatın hemen durdurulması ve nükleer santrallerden vazgeçilmesi istendi.

60 bileşeni olan birliğin yayımladığı açıklamada, hükümete şu sorular soruldu:

Deprem olunca ne olacak? 

-Akkuyu Nükleer Santral inşaatında 1 nolu reaktör atom çekirdeğinin bulunacağı haznenin temelinde oluşan çatlaklar, neden resmi bir açıklamayla değil de olay tarihinden 10 ay sonra sızıntı bir haber olarak ortaya çıktı?

-Akkuyu temelindeki çatlakların ölümcül radyasyon sızıntısına neden olacağı bilindiği halde neden hala bir açıklama yok?. İleride Akkuyu’ da olası bir nükleer kazayı ve yayılan radyasyonu biz de Rusya halkı gibi yabancı ülkelerden mi öğreneceğiz?

-Halka açıklama yapılmamasının nedeni, denetime tabi TAEK’i saf dışı bırakarak, tam da çatlakların belirlendiği tarih Temmuz 2018’de, KHK ile ulusal ve uluslararası bütün denetimlerden muaf tutularak, yalnızca Cumhurbaşkanı’na hesap verecek yetkilerle kurulan Nükleer Düzenleme Kurumu ve bu kurum bünyesinde oluşturulan NÜTED A.Ş. midir?

-Eski Akkuyu NGS AŞ. Müdürü’nün “Bu zihniyetle mi nükleer santral işleteceksiniz” diyerek istifa etmesine neden olan konular mı temelin çatlamasına neden oldu?

Mersin Akkuyu Nükleer AŞ. bünyesinde görev yapan Mersin Bölge Kamu Diplomasisi ve Devlet İlişkileri Bölge Müdürü Faruk Uzel, 2015’teki istifa gerekçeleri arasında, yanlış planlama sonucu 1 nolu santralin deniz kıyı kenar çizgisi içinde nükleer santralin deniz seviyesinden 12 metre altında planlandığını belirtmiş ve şirketin üç ayrı taş ocağı satın alması ardında yatan kuşkulara değinmişti.

– Akkuyu NGS temelinde daha şimdiden çatlaklar oluşuyorsa ileride Akkuyu Fayı nedeniyle depremler olduğunda çatlaklar oluşmayacağını nasıl garanti ediyorsunuz?

-Bağımsız mühendislerin inceleme yapmasına neden izin verilmiyor?

Bu soruların bugün sorulmaması halinde yarın çok geç olacağı belirtilen açıklamada, “Nükleer santrallerin şakası yok. Olası bir hata ve kaza on binlerce insanın ölmesine ve doğanın yok olmasına yol açıyor.Bugüne kadar yaşadığımız nükleer kazalardan da gördük ki nükleer santraller işletilirken hata riski hiçbir zaman sıfır değil.  Atık sorunu bile daha çözülememiş ve bu denli riskli nükleer santraller yaratacağı yıkımla birlikte onarılmaz yaralar açacak ve bir yandan da ayrıca bizim vergilerimizle yapılması nedeniyle kaynak israfına yol açacaktır.” denildi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.