EkolojiGünün Manşeti

Paris’te kana boyanmış merdivenler, İstanbul’da Ölüm’ü gör…

0

Biyoçeşitliliğin büyük bir hızla yok edilmesini protesto eden Yokoluş İsyanı-Paris aktivistleri, Trocadero Meydanı’nı sahte kanla kapladı, İstanbul’daysa toplu olarak ‘ölüme yatıldı’.

Eyfel Kulesi’nin karşısında yer alan Trocadero Meydanı’ndaki merdivenler, Yokokuş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri tarafından sahne kana boyandı. Biyoçeşitliliğin büyük bir hızla yok olmasını protesto eden aktivistler kan gibi görünen yaklaşık 300 litre sıvıyı merdivenlere boşalttı. Polis, bazı göstericilerin elinden şişeleri alırken, ‘Kitlesel yokoluşu durdurun’ pankartları taşıyan aktivistler de birkaç dakikalık sessiz protesto gerçekleştirdi.

İstanbul’da da eylem: Ölüm’ü Gör

Fotoğraflar: Hilal Şenel

Paris’teki eylemle aynı saatlerde, Maçka Parkı’nda toplanan Yokoluş İsyanı-Türkiye aktivistleri de toplu olarak ”ölüm’e yattı.” 10 dakika boyunca hareketsiz bir şekilde yerde yatan aktivistler ellerinde üzerinde insan faaliyetleri sebebiyle yok olan veya yok olmak üzere olan türleri ve yok olma sebeplerini gösteren mezar taşları tuttu.

Eyleme Türkiye’de iklim için okul grevi çağrısını yapan Atlas Sarrafoğlu da “Gezegen B Yok” isimli pankartını tutarak destek verdi. İklim aktivisti Güliz Özdem protesto sonrasında şunları söyled: “Bu ay içerisinde Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası Bilim Politikası Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Platformu (IPBES) tarafından hazırlanan raporda bir milyon türün insan faaliyetleri sebebiyle yok olmak üzere olduğu açıklandı. Doğaya verdiğimiz zararı durdurmamızın vakti geldi ve geçiyor. Biz de bu duruma dikkat ekmek için böyle bir eylem gerçekleştirdik.”

Polis: “Londra’daki eyleme dönmez değil mi?”Parktaki insanların da katıldığı eyleme en büyük ilgiyi polis gösterdi. Üç polis aracı eylem boyunca hazır bekletilirken, eylemciler, polisin kendilerine “Londra’daki eyleme dönmez değil mi?” diye sorduğunu ve “pembe bir bot göremiyoruz gerçi” dediklerini aktardı.  Londra’da  15 Nisan’da başlayıp 11 gün süren eylemde Oxford Circus meydanı pembe bir bot ile trafiğe kapatılmıştı. Protesto olaysız bir şekilde tamamlandı.

Protestoda kullanılan mezar taşlarında yer alan kimi bilgiler şu şekilde:

Mercan Resifleri – Yokoluş sebebi: Okyanus asitlenmesi

Mozaik Kuyruklu Fare– Yokoluş sebebi: Denizlerin yükselmesi

Doğu Puması – Yokoluş sebebi: Aşırı avlanma

Türk Fındığı – Yokoluş sebebi: Yağışların azalması

Kum Zambağı – Yokoluş sebebi: Kıyıların betonlaşması

Birleşmiş Milletler (BM) geçen hafta, 1 milyona yakın hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu. Bu mevcut türlerin 8’de 1’ine denk geliyor. BM Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) tarafından hazırlanan rapor, tehlikenin şimdiye kadar yaşanan en riskli düzeyde olduğunu vurguluyor. Bu türlerin yaşam alanlarını korumaya yönelik ciddi önlemler alınmadıkça, halihazırda son on milyon yıldaki ortalamadan yüzlerce kat daha fazla olan türlerin yok olma hızının daha da artacağı belirtiliyor.

‘Yokoluş İsyanı’, geçen yıl İngiltere’de bir grup akademisyen ve aktivist tarafından kuruldu ve kısa sürede küresel bir hareket haline geldi. Grup, iklim felaketi ve ekolojik çöküşe karşı hemen harekete geçme çağrısı yapıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.