EkolojiManşet

Amasralılar ÇED toplantısını iptal ettirdi: Termik santral is-te-mi-yo-ruz!

0

Bartın’ın Amasra İlçesi’ne yapılmak istenen termik santral için firmanın yeniden başvurması üzerine düzenlenen ÇED toplantısı, halkın gösterdiği tepki sonucu iptal edildi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Enerji tarafından yapılmak istenen termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama tesisleri ve dolgu alanı ile rıhtım entegre projesiyle ilgili ÇED toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi Bartın Platformu öncülüğünde spor salonu önünde toplanan halk, şirketi protesto etti.

Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Platform Eş Sözcüleri Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ‘ın da hazır bulunduğu ÇED toplantısına Bartın, Amasra, Tarlaağzı ve Gömü köylüleri yanında birçok kişi katıldı.

Halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamayan toplantı sonunda tutulan tutanağa Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Platform Eş Sözcüleri belediye başkanları Cemal Akın ve Recai Çakır da şerh koydu. Bakanlık yetkililerinin “toplantının yapılmasını istememişlerdir” notuna karşılık koyulan şerhte “Halkın yoğun tepkisi nedeniyle toplantı yerine girilememiş, toplantı yapılamamıştır” ifadesine yer verildi.

‘Canavarı sekiz kez öldürdük, sıra dokuzuncuda’

Bartın Platformu ‘Termik santralin çanına ot tıkayacağız’ başlığıyla yaptığı açıklamada, termiksiz yaşam için son 10 yılda verdikleri mücadeleyi şöyle sıraladı:

  • Termik santralle ilgili yapılan dokuz farklı “ÇED Halkın Katılımı Toplantısı”nı binlerce kişiyle tepki konularak yaptırılmadı.
  • 29 Kasım 2010 tarihinde bin kişiyle Bartın’dan Ankara’ya gidilerek Bakanlığın önünde termik santral protestosu yapıldı.
  • 22 Nisan 2011’de 10 bin kişinin katılımıyla “Termiksiz Yaşam İstiyoruz” mitingi yapıldı.
  • 5 Haziran 2014’te yağmurlu bir günde termik santralin yapılmak istendiği yerden Amasra’ya kadar el ele tutuşan binlerce kişiyle insan zinciri yapıldı. O gün Amasra’daki bütün esnaf işyerlerini açmayarak termik santrale tepkisini gösterdi.
  • Haziran 2014’te sadece 10 iş günü içinde toplam 43 bin kişinin bireysel dilekçesiyle termik santral ÇED raporuna itiraz edilerek dünyada daha önce gerçekleşmemiş olan bir başarıya ulaşıldı.
  • Rekor kıracak sayıyla, tam 2019 davacıyla Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararının iptali için davalar açıldı.
  • Açılan bu davalar idare mahkemesi tarafından kabul edilmese de, Danıştay tarafından oybirliğiyle kabul edilerek, Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararı iptal edildi. Bu kararlarla Bartın-Amasra halkının haklılığı onaylandı.

Tüm bunlara rağmen, şirketin tekrar yaptığı ÇED başvurusuyla, Amasra’da termik santral girişimini dokuzuncu kez gündeme getirdiği kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Burada belirtmek istiyoruz ki, biz Bartın-Amasra halkı olarak bu dokuz canlı termik santral canavarını tam sekiz kez öldürdük. Kararlıyız. Dokuzuncusunda da öldürüp, çanına ot tıkayacağız. Bu böyle biline.”

Toplantı yapılamadığına dair tutanağın tutulmasının ardından bölge sakinleri eylemlerini sonlandırdı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.