İklim KriziManşet

BM’den çağrı: Acil eylem planlarınızı hazırlayıp gelin

0

BM’ye bağlı kuruluş ve organizasyonlar, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmak için üye devletlere acilen harekete geçip somut eylem planlarını hazırlama çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı 30 kurum ve organizasyonun tepe yöneticileri, yayımladıkları ortak bildiride, 23 Eylül’de New York’ta Genel Sekreter Antonio Guterres’in öncülüğünde yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi’ne katılacak üye devletlerin liderlerine, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacak somut, gerçekçi planlarıyla New York’a gelmeleri mesajını verdi.

VOA’dan Can Kamiloğlu’nun haberine göre; Birleşmiş Milletler Koordinasyon Kurulu toplantısında yapılan görüşmeler sonrasında yayımlanan ortak bildiride, hükümetlere iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında kendi ülkelerinde durumdan en fazla etkilenen bölgelerde yaşayan insanları, işleri ve ekosistemleri korumak için derhal gerekli tüm önlemleri alması çağrısı yapıldı.

‘Özel sektör de harekete geçmeli’

Bildiride, küresel olarak artan sıcaklıkların düşürülmesi için ülkelerin kendi insanlarının sağlık, gıda, güvenlik, yerli halklar, yerel topluluklar ve mülteciler dahil olmak üzere insan hakları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmek için çabalamaları gerektiğine dikkat çekildi.

Bildiride, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gereken tedbirlerin alınması için gerekli finansın da kritik bir önemi olduğuna dikkat çekildi. Gelişmiş ülkelerin hükümetlerin ve bu ülkelerdeki özel sektörün harekete geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

2020 yılına kadar yılda 100 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek üzere gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğiyle ilgili yapılacak eylemleri desteklemek ve finansal kaynakların arttırılması konusundaki çabalarını daha da artırmak zorunda olduğu kaydedildi.

Hedef 2050’de salımı sıfırlamak

İklim değişikliğinin hem bugün hem de gelecek açısından dünyanın karşılaştığı en büyük zorluk olduğu görüşünde olan BM, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde alınan kararların uygulanması için ‘çok daha fazla azimle’ hareket edilmesi gerektiğini savunuyor. 2020 yılında tüm Paris İklim Anlaşması taraflarının kaydedilen ilerlemeyi inceleyerek yeni hedeflerini belirlemeleri ve 2050 yılı itibariyle de tüm zararlı gaz salımının sıfıra indirilmiş olması hedefleniyor.

Ulusal eylem planları için son tarih 2020

Genel Sekreter Guterres, geçen ay hükümetlere “2020’ye kadar iklim değişikliğiyle ilgili ulusal planlarınızı tamamlayın” çağrısı yapmış, “İklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili kendi ulusal planlarınızı 2020 yılına kadar somut ve gerçekçi çarelerle yapın. ‘Paris Anlaşması’ kapsamındaki her ülke karbon emisyonlarını azaltmalı” diye konuşmuştu.

Guterres, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırladıkları kendi ulusal planlarıyla dünyadaki sera gazı emisyonlarının gelecek on yılda yüzde 45 oranında azaltılabileceğini söylemiş, dünyanın 2050 yılına kadar alınacak somut tedbirlerle küresel olarak sıfır emisyon oranına ulaşabileceğini belirtmişti.

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.