ManşetTürkiyeUncategorized

Ayşe öğretmen tahliye edildi

0

AYM’nin 2,5 yıl sonra verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından Ayşe Çelik cezaevinden çıktı

Diyarbakır Sur’da operasyonların devam ettiği dönemde telefonla katıldığı televizyon programında, “Çocuklar ölmesin” dediği için mesleğinden olan ve  “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapse mahkum edilen öğretmen Ayşe Çelik’, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM)  ‘hak ihlali’ kararının ardından cezaevinden çıktı.Çelik’e ayrıca 5 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine de karar verildi.

2,5 yıl sonra, Ayşe Öğretmen’e verilen cezanın “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin ihlali’ olorak değerlendiren AYM, gerekçesinde  şu ifadelere yer verdi: “Terör veya terör örgütü ile bağlantılı olsa bile içinde şiddete başvurmayı cesaretlendirici ifadeler yer almayan, terör suçlarının işlenmesi tehlikesine yol açmayan, terör örgütünün ideolojisi, toplumsal veya siyasal hedefleri, siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlara ilişkin görüşleri ile paralellik taşıyan düşünce açıklamaları terörizmin propagandası olarak kabul edilemez”

Yüksek Mahkeme’nin bu kararı, propaganda suçundan yargılanan ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisini imzalayan akademisyenler için de emsal oluşturabilecek.

Ayşe Çelik’in tahliye edildiğini duyuran avukatı Mahsuni Karaman “An itibariyle Ayşe öğretmen cezaevinden çıkmış ve Deran bebeği ile hasret gidermekte” mesajını paylaştı.

Ne olmuştu?

Ayşe Çelik, 8 Ocak 2016’da Diyarbakır’dan Beyazıt Öztürk’ün televizyon programına katılarak, “Çocuklar ölmesin, analar ağlamasın” demişti. Tv programı sırasında alkışlanan sözleri, daha sonrasında soruşturmalar ve davalara konu oldu. Ücretli öğretmenlik yapan Çelik, mesleğinden atıldı, hakkında soruşturma başlatıldı. Terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanan Çelik, 1 yıl 3 ay hapse mahkum edildi. Avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı, ancak AYM cezası kesinleşen Çelik’le ilgili “tedbir” kararı verilmesi istemini reddetti ve o günden bu güne dosyayı esastan görüşmedi.

Bu süreçte anne olan Çelik’in cezasının infazı iki kez ertelendi. Ertelemeden sonra cezaevine konulan Çelik, yeniden infaz erteleme istedi ve cezası bir kez daha 6 aylığına ertelendi. AYM tüm çağrılara rağmen bu süreçte dosyayı görüşmedi. Erteleme süresi bittikten sonra Çelik, 18 Nisan 2019 tarihinde tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.