DünyaManşetUncategorized

ABD’den yeni ambargo: İran demir, çelik, bakır ve alüminyum satamayacak

0

ABD, nükleer anlaşmadaki bazı taahhütlerini uygulamayacağını açıklayan İran’ın demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerine yönelik yeni yaptırımlar getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerine yönelik yeni yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini imzaladı ve Tahran “temelde”yaklaşımını değiştirmediği sürece daha fazla adım atma tehdidinde bulundu. Beyaz Saray, Trump’ın imzaladığı başkanlık kararnamesini bir açıklamayla duyurdu.

İran’ın petrol dışı en büyük ihracat gelirlerini oluşturan demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörleri, ülkenin ihracatın yüzde 10’unu oluşturuyor.

İran 2015’de imzalanan nükleer anlaşma kapsamındaki “bazı taahhütleri” uygulamayı bırakmaya başladığını dün açıklamış ve ABD’nin anlaşmadan çekilmesinin ardından anlaşmada kalan ülkelerin ABD yaptırımlarına karşı İran’ı korumadıkları takdirde daha fazla adım atma tehdidinde bulunmştu.

Trump yönetimi, geçen yıl Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış ve sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koymuştu.

AB, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’dan çağrı

Öte yandan, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa, nükleer anlaşmadan kısmen çekildiğini açıklayan İran’a sorumluluklarını yerini getirmeye çağırdı. AB ülkeleri her türlü ültimatomu reddettiklerini duyurdu.

2015’te imzalanan anlaşmanın tarafları arasında ABD ve İran’ın yanı sıra İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve AB de vardı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.