EkolojiManşetUlaşım

‘Emisyon ihlali’ soruşturmasında Porsche’ye 535 milyon avro ceza

0

Almanya’daki dizel soruşturması kapsamında Porsche, 535 milyon avroluk cezaya çarptırıldı. Gerekçe, emisyon ihlali.

Porsche, dizel emisyonu değerleri standartlara uymayan araçları Avrupa ve diğer bölgelerde satışa sunduğu gerekçesiyle 535 milyon avroluk cezaya çarptırıldı. Almanya’nın Stuttgart şehrinde, savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre firmanın geliştirme bölümü yasal sorumluluklarını ihmal ederek bu araçların satışına göz yumdu.

Ülkenin en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen’in alt kuruluşu olan Porsche karara itiraz etmedi. Böylece ceza kesinleşmiş oldu.

2015’TE patlak vermişti

Volkswagen dizel skandalıyla ilk olarak 2015 yılında gündeme gelmişti. O tarihte ABD Çevreyi Koruma Ajansı (EPA) Volkswagen’in laboratuvar emisyon testlerinde bilinçli olarak dizel motorlarda aldatıcı yazılım kullanarak emisyon değerlerini manipüle ettiğinin tespit edildiğini açıkladı. Alman devinin söz konusu yazılımı dünya genelinde üretilen 11 milyon araçta kullandığı da ortaya çıktı. 2017’de Volkswagen suçunu kabul ederek 4.3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Yanı sıra ABD’de 2009-2015 yıllarında üretilen araçları ücretlerini ödeyerek geri aldı.

Audi’ye de sıçradı

2018 yılında ise soruşturma kapsamında şirketin bir başka alt kuruluşu olan Audi’nin CEO’su tutuklandı. Audi de emisyon testlerindeki ihmalleri sebebiyle 800 milyon avro cezaya çarptırıldı. Bu yıl mart ayında ise ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) söz konusu skandallar yaşanırken Volkswagen’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Martin Winterkorn ve ekibinin yatırımcıları yanılttığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.