DünyaGünün Manşeti

Nicola Sturgeon SNP Konferansı’nda ‘İklim Aciliyeti’ çağrısında bulundu

0

‘İskoçya başbakanı olarak bir iklim aciliyeti ilan ediyorum. Ve İskoçya da bu sorunla mücadele etme sorumluluğunu yerine getirecektir.”

İskoçya başbakanı Nicola Sturgeon, İskoç Ulusal Partisi (SNP) Konferansı’nda gerçekleştirdiği konuşmada ‘İklim Aciliyeti’ çağrısında bulundu.

SNP lideri Edinburgh’taki delegelere okul grevi yapan genç iklim eylemcilerinden ilham aldığını söyledi. Sturgeon, o gençlerin haklı olduklarını söyledi ve “iklim değişikliğini durdurmak adına sorumluluklarımızı yerine getirme” sözü verdi. Ayrıca, “SNP’nin şimdiye kadarki en büyük bağımsızlığın ekonomisi kampanyası” olarak nitelendirdiği kampanyayı açıkladı. 

İşçi Partisi lideri Jeremy Colby, geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık çapında hidrolik kırmanın yasaklanması talebinin yanı sıra, karbon emisyonunda ciddi bir kesinti için çağrıda bulunmuştu. İskoçya’da ise hidrolik kırma çoktan durduruldu. 

Birleşik Krallık ve İskoçya parlamentolarını hedef alan öğrenci grevleri ve Extinction Rebellion (yokoluş isyanı) protestoları başlayalı haftalar oldu. Konferans sırasında Sturgeon İskoçya’nın iklim değişikliği konusunda bir “dünya lideri” olduğunu ve daha şimdiden 2050’ye kadar karbonsuz bir ülke hedeflediğini söyledi. Yeni jenerasyona karşı yükümlülüklerimizin önem arz ettiğini söyleyen Sturgeon, ülkenin örnek olmaya devam edeceğine dair söz verdi.

Sturgeon, artan bağımsızlık desteği için partisiyle yüzleşti. Fotoğraf: Getty Images

Başbakan, “Birkaç hafta önce amaçlarına dikkat çekmek adına okul grevi yapan genç iklim kampanyacılarıyla tanıştım” dedi: İstedikleri şey dünya genelinde hükümetlerin iklim aciliyeti çağrısında bulunmaları. Bilimin buna işaret ettiğini söylüyorlar. Ve yanılmıyorlar. Bu yüzden, İskoçya başbakanı olarak bir iklim aciliyeti ilan ediyorum. Ve İskoçya da bu sorunla mücadele etme sorumluluğunu yerine getirecektir.”

İklim Değişikliği Komitesi’nin İskoçya’nın salım hedefleri için yeni bilimsel tavsiyeleri bu hafta yayınlaması bekleniyor. Sturgeon açık bir şekilde şunları söylüyor: “Eğer tavsiyeleri daha ileri gidebileceğimizi ya da daha hızlanabileceğimizi söylerse, bunu yaparız.”

Yeşiller tarafından “iklim aciliyeti” nedeniyle öne sürülen ve 27 Mart’ta açıklanması beklenen İskoçya Parlamentosu önergesi, bazı Birleşik Krallık Muhafazakar Parti, İşçi Partisi ve Liberal Demokratlar Partisinin üyelerinin yanı sıra, SNP meclis üyeleri tarafından da petrol ve gaz sanayisi üzerinde olumsuz etki yaratacağı nedeniyle reddedilmişti. Enerji bakanı Paul Wheelhouse ise iklim değişikliğinin “acil” bir konu olduğunu, fakat hükümetin konuya daha “sorumlu” yaklaşması gerektiğini ve İskoçya’nın ışıklarını “açık” tutması gerektiğini söylemişti.

İklim aciliyeti nedir?

Geçen ay binlerce İskoç okul öğrencisi iklim protestolarına katılmıştı. Fotoğraf: Getty Images.

Birleşik Krallık çapında onlarca kasaba ve şehir “iklim aciliyeti” ilan etti. Bunun tek bir açıklaması mevcut değil ancak birçok yerel alan 2030’a gelindiğinde ‘karbon nötr’ hale gelmek istediklerini ifade ediyor. Bazı kent meclisleri, bu hedefe ulaşmak için elektrikli araba istasyonları ya da sürdürülebilir evler inşa etme sözü verdi. Bu, 2050 yılına gelindiğinde 1990’a kıyasla karbon salımını %80 azaltma hedefi olan Birleşik Krallık hükümetinin hedefinden çok daha hırslı.

İskoçya 2050 yılında karbon nötr olma sözü verdi.

Sturgeon’un konferans konuşması, eğer Birleşik Krallık AB’den ayrılırsa 2021 yılında İskoçya bağımsızlığı için yeni bir referandum talep edeceklerini duyurmasının birkaç gün ardından geldi. Birleşik Krallık’ın ifade ettiğine göre Sturgeon’un bahsettiği şekliyle bir referanduma izin vermeleri, bu referandum gerçekleşene kadar mümkün değil. Fakat parti üyelerine söylediği üzere İskoç bağımsızlık desteğindeki artış Westminster’ı iknaya zorlayabilir. Sturgeon  “Hiçbir Westminster hükümeti İskoçların seçim hakkı önünde duramaz” dedi. 

BBC‘de 28.04.2018 tarihinde yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Karya Ayyıldız çevirdi. 

Makalenin İngilizce Orijinali

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.