EkolojiManşet

Ayder Yaylası’na TOKİ giriyor

0

Rize’nin Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm projesi başlatılıyor. Milli park ve SİT alanı olan yaylaya yapılacak üç aşamalı projeyi, beş bakanlık uygulayacak. Yaylaya bin 800 araçlık katlı otopark inşa edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kaçak yapılaşma nedeniyle “Kirlettik, rezil ettik” dediği, Rize’deki Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm projesi başlıyor. Proje, TOKİ’nin öncülüğünde yürütülecek. ‘Üç aşamalı’ olarak planlanan projeyi, beş bakanlık ortaklaşa uygulayacak. Projeyle ulaşım sorunlarının çözüleceği iddia edilirken, Ayder’e bin 800 araçlık katlı otopark inşa edilecek. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, iki katlı yatay yapılar yapılacak.

BirGün gazetesinin haberine göre, Fırtına İnsiyatifi’nden Avukat İbrahim Demirci, Ayder’e bin 800 araçlık otopark yapılmasının bölgedeki araç sayısını artıracağını söyledi. “Yolları, otoparkları çoğaltırsanız, Ayder’e gelen araç sayısını da fazlalaştırmış olursunuz” diyen  Demirci şöyle konuştu: “Üç aşamalı bir projeden bahsediliyor. İlki altyapı ve ulaşım. Ancak diğer ikisinin ne olduğunu bilmiyoruz. Nasıl bir dönüşüm yaratılacağına, imar planıyla bakabiliriz. En fazla iki katlı binanın yapılmasını öngörüyor ama Ayder’de iki katlı evler eski. Onun harici 5 -6 katlı yapılar var.”

Yapılaşma ve turizm mantığı

Ayder’in milli park olduğuna vurgu yapan Demirci, ayrıca etrafındaki yaylalarla birlikte doğal SİT alanı vasfı bulunduğunu belirtti; “Buraya dair geliştireceğiniz projeler, korumaya yönelik olmalı. Otoparkla alanı korumuş olmazsınız, yapılaşmaya açmış olursunuz. Bakanlıkların mantığı da böyle çalışıyor. Yeşil Yol süreci devam ediyor, Rize Özel İdaresi, kararlar çıkartıp yayları birbirine bağlıyor. Bu, bütün yaylarının yapılaşmaya açılması anlamına gelir. Koruma mantığıyla hareket eden bir idare yok. Tamamen yapılaşma ve turizm mantığıyla hareket ediliyor” diye konuştu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.