Günün Manşetiİklim Krizi

Britanya Parlamentosu’ndan ‘iklim acil durumu’ çağrısı: Kaybedecek vaktimiz yok

0

Britanya Parlamentosu’nu  çevre ve iklim değişikliği konusunda ‘acil durum’ ilan etmesi için harekete geçmeye çağıran İşçi Partisi’nin teklifi kabul edildi.

Birleşik Krallık Parlamentosu’nda İşçi Partisi’ne mensup milletvekillerinin dünyada ‘çevre ve iklim acil durumu’ ilan eden ilk ülke olmalarını sağlayacak çağrısı yanıt buldu. Avam Kamarası’nda milletvekilleri İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in talebine olumlu yanıt verdi.  Muhafazakar Parti’ye mensup vekillerin teklife karşı çıkmadıkları öğrenildi.

İklim kriziyle mücadele için acilen harekete geçme vurgusu yapan  çağrı, iklim krizine karşı okul grevi yapan çocukların ve Yokoluş İsyanı aktivistlerinin son haftalarda gerçekleştirdiği eylemlerde dile getirilen taleplere sahip çıkıyor. Geçen hafta hem Corbyn hem de Çevre Bakanı Michael Gove, İsveçli aktivist Greta Thunberg ile parlamentoda bir araya gelen milletvekilleri arasındaydı.

Corbyn, dün mecliste bulunan milletvekillerine, yaptıkları “ilk acil durum ilanının” dünyadaki diğer parlamentolar ve hükümetlerin de katılacağı bir eylem dalgasını tetikleyeceğini umduğunu söyledi.

Başbakan Theresa May, Muhafazakar Parti milletvekillerinden İşçi Partisi’nin bu girişimine direnmemelerini istemiş, bunun yerine yerel seçimler öncesinde konuyla ilgili kampanya yapmalarını teşvik etmişti.

Yıkım, uzak bir gelecek değil

Milletvekillerini aşırı iklim koşullarının yaşam üzerinde yaratacağı “yıkıcı etki”nin farkına varmaya çağıran Corbyn, “Kaybedecek zamanımız yok” dedi: “Şimdi hızlı ve dramatik bir eylemde bulunmadıkça, tehlikeli biçimde kontrolden çıkacak bir iklim krizinde yaşıyoruz. Bu artık uzak bir gelecekle ilgili değil. Kendi yaşam süremiz içinde çevreyi geri dönüşü olmayan yıkımdan başka bir beklemediğinden bahsediyoruz.”

Genç iklim aktivistlerinin ‘hemen sonuç almak” istediğini hatırlatan Corbyn, şöyle konuştu: “Onlar, kendi geleceklerine yönelik tehdidi idrak etmiş durumdalar. Müfredatlarının bir parçası olarak daha fazla şey öğrenmek istiyorlar. Parçalanmış bir gezegeni çocuklarımıza teslim etmekten memnun muyuz? Bugün Meclis üyelerinin kendilerine sorması gereken soru bu. Çok geç olmadan, hala harekete geçme şansımız var. Gelecek nesiller için mümkün olmayacak bir şans. Bu bizim tarihi görevimiz. Biliyoruz ki, geleneksel kampanya, neslimizin tükenmesini engellemeyecek. “

Utandırmak yerine güçlendirmek

Yeşil Sanayi devrimi gibi acil iyileştirme programlarının yanı sıra ulaştırma, tarım ve diğer alanlarda hemen ve dramatik değişiklik yapılmasını isteyen Corbyn “Yüzeysel, iki yüzlü politikalar için çok geç. Plastik pipeti yasaklamaktan daha fazlasını yapmalıyız. Bireysel eylem yeterli değil. İnsanları pahalı geri dönüşümlü tuvalet kağıdı almadıkları ya da en yeni Toyoto Prius’u kullanmadıkları için utandırmak yerine güçlendiren kolektif bir tepkiye ihtiyacımız var ” dedi.

Çevre Bakanı: Kısa sürede adım atılacak

Çevre Bakanı Michael Gove da , hükümetin “durumun aciliyetinin’ farkında olduğunu belirtti; Britanya’nın iklim eylemi konusunda önderlik edebilmesi için ortak yaklaşım çağrısında bulundu.  “Bu bir kriz” diyen Gove, “Hepimiz buna karşı birleşmek zorundayız” dedi.

Bakan Gove şöyle konuştu: “Bu gezegenin yaşadığı en sıcak beş yıl, 2010’dan bu yana gerçekleşti. Sonuçları da hepimiz açısından görülebilir durumda. İstatistikler bazen soyut olabilir ve etkisi uzak görünse de, iklim değişikliği ile mücadele etmek için harekete geçmezsek, tek tek vatandaşlar ve ebeveynler olarak gelecek neslin nasıl sonuçlarla karşı karşıya kalacağını hepimiz biliyoruz.”

Bakan ayrıca, ülkenin “en yüksek çevre koruma standartlarına” sahip olmasını sağlamak ve iklim değişikliği ile  giderek yayılan ekolojik bozulmanın üstesinden gelmek için “kısa sürede” adımlar atılacağını belirtti.  ABD Başkanı Donald Trump ve diğer dünya liderlerine “iklim eylemsizliği” konusunda karşı çıkacağına söz veren Gove, ülkeye yapacağı ziyareti sırasında konuyu ABD başkanıyla görüşmeyi umduğunu söyledi: “Dünyanın en büyük kirleticisi olduğunu anlamasını ve sorumluluk almasını sağlamak istiyorum.”

‘Küresel ısınmayı satın alarak aşamazsınız’

Jeremy Corbyn, parlamento konuşmasının ardından, binanın önünde bekleyen çevreci gruplara da seslendi: ’Küresel ısınmadan en çok acı çekenler, en fakir coğrafyaların, en fakir ülkelerinin, en fakir halkları. ’Bu yüzden onunla mücadele etmek zorundayız.’’

Son 49 yılda, dünyadaki hayvan ve bitkilerin yüzde 49’unun neslinin tükendiğini aktaran Corbyn şöyle konuştu: Hiç görmediğimiz balıklar, biz onları göremeden ölüp gidecekler; bazı böceklerin yaşadıklarının farkında bile olamayacağız. Bütün bunların önüne geçmek için, tarihte bir ilki gerçekleştirerek Britanya’nın küresel ısınmaya karşı olağanüstü hâl ilan etmesini sağladık.’’

Meclis’in aldığı kararın yalnızca bir başlangıç olduğunun farkında olduğunu belirten Corbyn, hükümetin gelecek altı ay içinde yapacağını söylediği eylem planını takip edeceklerini kaydetti:  ‘’Bütün dünyanın beraber hareket etmesi lazım. Dünyanın köşe bucağında bu uğurda mücadele eden insanlar, bizim desteğimizi hak ediyor.’’

 

You may also like

Comments

Comments are closed.