ManşetTürkiye

AYM’den 4 gazetecinin başvurusuna ret, 2 gazeteci için hak ihlali kararı

0

‘Hak ihlali’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları Atalay, Sabuncu, Şık ve Utku’nun başvuruları reddedildi. AYM, Gürsel ve Aksoy’un kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ali Bulaç, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın başvuruları yarın görüşülecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), aralarında Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Bülent Utku, Ahmet Şık ve Kadri Gürsel ile tutuklu gazeteci yazarlar Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu dokuz gazetecinin bireysel başvurularını ele aldı. Atalay, Sabuncu, Şık ve Utku’nun başvuruları reddedildi. Karar 6 muhalif üyenin oyuna karşılık 9 oyla alındı

Yüksek Mahkeme, Kadri Gürsel ve Murat Aksoy’un kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ali Bulaç, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın başvuruları yarın görüşülecek.

Gazeteciler, “uygulanan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği” iddialarıyla, ayrı ayrı bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu Murat  Aksoy’a 40 bin TL tazminat ödenmesini de kararlaştırıldı.

Ne olmuştu?

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesi çalışanları hakkında açılan davada, “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçlamasıyla 5 yılın altındaki hapis cezalası alan Bülent Utku, Kadri Gürsel, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Yusuf Emre İper’in cezalarını onamıştı. 7 gazeteci Kandıra Cezaevi’ne giderek teslim oldu. 2 yıl 6 aylık hapis cezası onanan sanık Kadri Gürsel’e ise davetiye gönderilecek. 5 yılın üzerinde hapis cezası verilen Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Orhan Erinç ve Hikmet Çetinkaya’nın temyiz süreci ise Yargıtay’da devam ediyor.

15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında, üye olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık etmek, tv ekranlarından darbe girişimi lehine subliminal mesaj göndermekle suçlanan Ilıcak ve Altan halen cezaevinde bulunuyor. Ahmet Altan, 10 Eylül 2016 tarihinde gözaltına alınmış, ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince 23 Eylül’de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.Altan adına 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan bireysel başvuru, AYM 1. bölüm tarafından 4 Temmuz 2018 tarihinde görüşülerek AYM Genel Kurulu’na sevkine karar verilmesinden yaklaşık 10 ay sonra Genel Kurul gündemine alındı.

Ahmet Altan ve kardeşi Mehmet Altan ile birlikte yargılandığı dava kapsamında cezaevinde 1000. gününü geçtiğimiz hafta sonu dolduran Nazlı Ilıcak’ın AYM başvurusu da 2016 yılından bu yana AYM’de bekliyordu.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.