DünyaEkoloji

Bir yılda 12 milyon hektar yağmur ormanı yok oldu

0

WRI sorumlusu Seymour, “Gezegenin sağlığı tehlikede ve üretilen geçici çözümler yetersiz. Dünyanın ormanları şimdi acil serviste” dedi.

Dünya genelinde geçen yıl 12 milyon hektar tropik yağmur ormanının yok olduğunu gösteren yeni bir araştırma yayımlandı. Bu rakam, Kuzey Kore’nin yüz ölçümüne eşit, Bulgaristan’ın yüz ölçümünden yaklaşık 10 bin kilometrekare daha büyük.

The Independent’in haberine göre, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (World Resources Institute – WRI) uydu görüntülerini analiz ederek gerçekleştirdiği araştırmanın başındaki Frances Seymour, “bunun binlerce kesimle gelen ölüm olduğunu” söyledi. Seymour, “Gezegenin sağlığı tehlikede ve üretilen geçici çözümler yetersiz. Dünyanın ormanları şimdi acil serviste” dedi.

Brezilya ilk sırada

Kaybedilen ormanların 3,6 milyon hektarını, bakir yağmur ormanları oluşturuyor. Bu ormanlar, benzer faunaya göre, daha fazla karbondioksit emiyor; yerlerinin doldurulması güç yaşlı ağaçlardan oluşuyor.

Geçtiğimiz yıl en fazla bakir orman kaybı 1,3 milyon hektarla Brezilya’da yaşanırken, orman kaybına en fazla rastlanan ikinci ülkeyse 481 bin 248 hektarla Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

Küresel Orman İzleme Platformu (The Global Forest Watch), Brezilya’daki orman kaybının çoğunun yasa dışı ağaç kesen kişilerin ve milislerin “Amazon’daki kesimleri” olduğunu belirtti. Platform, bu kesimlerin Amazon’da medeniyetten uzak yaşayan yerli kabilelerin hayatta kalma şanslarını tehdit ettiğine dikkati çekti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.