Dünyaİklim Krizi

Yokoluş İsyanı’na mola!

0

10 gündür Londra sokaklarını felce uğratan Yokoluş İsyanı aktivistleri, eylemlerine bir süre ara verme kararı aldı. Hyde Park’ta buluşan eylemciler ‘şimdilik’ alanlardan çekildi.

İklim aktivisti Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) hareketi, Britanya’nın başkenti Londra’daki eylemlerine bir süreliğine ara veriyor. Küresel ekolojik sorunlara sivil itaatsizlik yöntemiyle dikkat çekmeyi amaçlayan hareket, eylemlerine 15 Nisan’da Londra’da başlamıştı.

Biliminsanı, akademisyen, öğretmenler öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişinin katıldığı eylemlerde bir hafta içinde 1000’den fazla aktivist gözaltına alındı.

Gösteriler sırasında Marble Arch, Oxford Circus, Parlamento Meydanı, Piccadilly Circus ve Waterloo Köprüsü gibi Londra’nın merkezi noktalarında oturma ve yol kapatma eylemleri düzenleyen aktivistler‘kapanış töreni’ için son kez Hyde Park’ta buluştu. Burada hareketin sözcülerinden Skeena Rathor aktivistlere,”Bu hafta yaptıklarınız için çok teşekkür ederim, hepiniz harikaydınız” diye seslendi. Parkta konserler ve başka etkinlikler de düzenlendi. Aktivistler çevreyi temizleyerek ‘şimdilik’alanlardan çekildi.

Hareketin Facebook sayfasından yapılan açıklamada ise ”Hayatlarınızı kesintiye uğrattığımızı biliyoruz. Bunu içinde bulunduğumuz durumun aciliyetini vurgulamak için yaptık”denildi.

Göstericiler hükümetten ekolojik kriz konusunda olağanüstü hal ilan edilmesini, iklim değişikliğine dair atılacak adımlarda karar alma yetkisine sahip bir halk meclisi kurulmasını ve sera gazı salınımının 2025’e kadar sıfıra indirilmesini talep ediyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.