LGBTİ+Manşet

Polisten trans kadına şiddet: Niye kadın gibi giyindin?

0

Kimlik sorgusu bahanesiyle hakaret ettiği ve darp ettiği trans kadın hakkında polis “hakaret ve direnme’ suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Trans kadın Işıl, Mersin’de polis tarafından “trans kadın olduğu gerekçesiyle” şiddete uğradı. Kaos GL’nin haberine göre Işıl, gece 11.30’da GMK Bulvarı’nda evine dönerken polis durdurdu ve kimlik sordu. Kimliğini çıkardığı sırada polis Işıl’a, “Utanmıyor musun? Sen erkeksin, kadın gibi niye giyindin” diye sordu. Işıl, polisin transfobik ifadelerini kayıt altına almak isteyince polis biber gazıyla saldırdı ve darp etti. .

Yol boyunca darp etmeyi sürdüren polis, MTSO Mağazalar Polis Merkezi Amirliği’ne götürdüğü Işıl’ın ifadesini uzun bir süre almadı, . Polis merkezinde Işıl’ın ifadesi uzunca süre alınmadı. Daha sonra polis merkezine giden Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Yağmur Arıcan, polislere yaptıklarının hukuksuz olduğunu, görevlerini yapıp ifade almaları gerektiğini söyledi.

Arıcan’ın polis merkezine gelmesinin ardından Işıl hastaneye sevk edildi ve darp raporu aldı.Polisin hakkında “hakaret” ve “görevli memura direnme” suçlamasıyla şikayetçi olması üzerine savcılığa çıkarılan Işıl serbes bırakıldı. Saldırıya ilişkin kamera kayıtları da incelenecek.

‘Kapılarının önünden alınıyorlar’

KaosGL.org’a yaşananları aktaran Yağmur Arıcan, Mersin’de trans kadınlara yönelik sistematik saldırılar yaşandığını söyledi: “Genel bir tecrit havası var. Trans kadınlar kapılarının önünden hukuki bir dayanak olmaksızın gözaltına alınıyor. Aslında resmî olarak biz gözaltı da değil, alıkoyma işlemi söz konusu. Trans kadınlar isyanda. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her gün derneğe yeni bir saldırı ve şiddet haberi geliyor.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.