İklim ve EnerjiManşet

Çernobil’den Fukuşima’ya: Dün, bugün olmasın

0

Çernobil felaketinin 33. Yıldönümünde nükleer enerji karşıtları bir araya geliyor. Yarın ve tüm hafta sonu, yapımına devam edilen santrallere karşı mitingler düzenlenecek, çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Çernobil Nükleer Santrali patlamasının 33’üncü yıl dönümünde, yapımına  halen devam edilen nükleer santrallere ve doğa talanına karşı karşı nükleer enerji karşıtı gruplardan çağrı var. ‘Nükleer’e hayır’ sloganıyla pek çok noktada eylem düzenleyecek gruplar yarın ve hafta sonu sürecek miting, panel ve eylemlerine herkesi davet ediyor.

Japonya-Türkiye ortalığıyla, Sinop il merkezine 14 km. uzaklıkta kurulması planlanan nükleer santral için şimdiden binlerce ağaç yok edildi. Nükleer atık meselesinin nasıl halledileceği bir muamma. Çevreci gruplar olası bir kaza durumunda olabilecekler hakkında konuşmak bile istemiyor.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Cumartesi günü düzenleyecekleri miting ve panel için yaptıkları çağrıda, tüm risklerine karşın İnceburun mevkiinde kurulması planlanan nükleer güç santrali için siyasi iktidar ve Japonya hükümetinin ısrarını eleştirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 2019 yılı; 1979’da yaşanan Thre Milee İsland (ABD) nükleer kazasının 40’ıncı, 1986’daki Çernobil(USSR) nükleer santral felaketinin 33’üncü, 1999’da İkitelli’de (İstanbul) gerçekleşen kazanın 20’inci, 2011’deki Fukuşima(Japonya) felaketinin 8’inci yıldönümüdür. Ve Çernobil felaketinin insanlık üzerindeki olumsuz etkileri hala son bulmadı, devam ediyor.”

Sinop NKP olarak 27 Nisan Cumartesi günü “Sinop Nükleer Santral İstemiyor” başlıklı bir miting gerçekleştireceklerini bildiren dönem sözcüsü  Zeki Karataş, mitingin yanı sıra, bu yıl Çernobil felaketinin 33. yıl dönümü münasebetiyle; 26 Nisan 2019 Cuma Günü “Çernobil’den Fukuşima’ya Nükleer Santraller Gerçeği-2” konulu bir panel de düzenleyeceklerini söyledi. Karataş, panel, yürüyüş ve mitinge tüm Sinop halkı ve nükleer enerji karşıtlarını davet etti.

Miting Tarihi : 27 Nisan 2019 Cumartesi

Toplanma Yeri : Sinop Belediyesi / Kamyon Garajı

Toplanma Saati : 11.00

Miting Alanı : Bülent ECEVİT Caddesi / Atatürk Anıtı Önü

KİP: Nükleere hayır!

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) da Çernobil Nükleer Santrali patlamasının 33’üncü yıldönümünde, İstanbul’da Kadıköy Süreyya Operası önünde gerçekleştirecekleri eylem için çağrı yaptı. Halen yapımı devam eden nükleer santrallerin ve bu santrallerin yarattığı doğa talanının protesto edileceği eylem, yarın saat 19.00’de düzenlenecek. Şiarı ise “Dün, bugün olmasın, nükleere hayır.”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.