Doğaİklim KriziManşet

Buz tabakası erken parçalandı, binlerce yavru penguen boğuldu

0

Küresel ısınmanın yıkıcı etkilerine her gün biraz daha fazla maruz kalan Antarktika’da, binlerce imparator penguen yavrusu, üzerinde yaşadıkları buz tabakasının parçalanması sonucu boğularak öldü.

Üzerinde yaşadıkları dev buz tabakasının kötü hava koşulları yüzünden parçalanması nedeniyle binlerce yavru imparator pengueninin boğularak öldüğü açıklandı. Bilim insanları, sürünün daha sonra nüfuslarını yeniden artırma çabasına girmediklerini söyledi.

Kötü hava koşullarının yol açtığı facianın 2016 yılında Weddell Denizi’ndeki Brunt Buz Sahanlığı’nda yaşandığını İngiliz Antarktika Araştırmaları (BAS) ekibi duyurdu.

Dr. Peter Fretwell ve Dr. Phil Trathan, uydu fotoğraflarını incelerken Halley Körfezi’ndeki penguen sürüsünün aniden ortadan kaybolduğunu fark etti.

Onlarca yıldır 14 bin ile 25 bin çift, yumurtadan çıkan yavrularını burada büyütüyordu. Bu rakam dünyadaki penguen nüfusunun yüzde 5 ila 9’una denk geliyor. Ancak bu alan bir gecede sulara gömüldü.

Yüzebilecek kadar büyüyemediler

İmparator penguenleri, bu türün en uzun ve en ağırı olarak biliniyor. Üzerinde yavrulayabilecekleri sağlam buz kütlelerine ihtiyaç duyan hayvanlar, buraya nisan aylarında geliyor ve yavrularının tüylerinin çıkacağı aralık ayına kadar kalıyor. Eğer buz kütlesi vaktinden önce parçalanırsa yavru kuşlar henüz yüzebilecek kadar büyümedikleri için boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

2016 yılında yaşanan bu olaya da bu durumun yol açtığı düşünülüyor.

Buz kütlesi eski haline dönemedi

Bilim insanları 800 kilometre yukarıdan bile penguen dışkılarıyla kaplı alanı görebiliyor, dolayısıyla sürünün yerini tespit edebiliyor.

Araştırmacılara göre, şiddetli rüzgârların birleşme noktasından aşındırdığı buz kütlesinin 2017 ve 2018’de de eski haline dönemediğini belirtiyor.

Dr. Peter Fretwell, “2016’dan itibaren oluşmaya başlayan buz tabakası yeterince güçlü değil. Ekim ve kasımda çıkan fırtınalar, buz kütlesini normalden daha erken parçalayacak. Bir tür hava rejimi değişikliği yaşanıyor. Daha önce sağlam ve güvenli olan buz tabakaları artık sağlam değil” diye konuştu. .

 Yetişkinler üremekten vaz geçti

Bölgede araştırma yapan bilim insanları facianın ardından bölgede yaşayan yetişkin penguenlerin nüfuslarını artırmaya çalışmak için bir şey yapmadığını açıkladı. Dev bir buzdağının koloninin bulunduğu bölgeyi tehdit etmesi nedeniyle bu çabanın da zaten anlamsız olacağı belirtiliyor. Ancak uzmanlar penguenlerin Weddell Denizi’ndeki başka üreme alanlarına yönelmiş olabileceği ihtimaline de dikkat çekiyor. Parçalanan buzuldan 50 kilometre uzaklıktaki Dawson-Lambton Buzulu yakınlarında yaşayan başka bir penguen sürüsünün nüfusunun artması buna işaret olarak yorumlanıyor.

Yine de yapılan araştırmalar buz tabakalarının, bilgisayar modellemelerindeki seviyeye kadar küçülmesi halinde bu yüzyılın sonuna kadar penguen nüfusunun yüzde 50-70 oranında azalabileceğini gösteriyor.

Uydu görüntüleri, oluşan dev bir çatlak nedeniyle Brunt Buz Sahanlığı’ndan New York’un iki katı büyüklüğünde bir kütlenin kopacağına da işaret ediyor. Bunun sonucu olarak yeni buz dağına bitişik buz kütlelerinin de parçalanacağı ve penguenlerin yaşam alanlarının iyice tehlike altına gireceği ifade ediliyor

 

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.