Günün Manşeti

Paylan: Ermeniler 104 yıldır adalet bekliyor

0

HDP milletvekili Garo Paylan 24 Nisan Ermeni Tehciri’nin yıldönümünde TMBB Başkanlığı’na bir araştırma önergesi sundu; “Katledilen tüm aydınların akıbetinin araştırılması, naaşlarının nerede bulunduğunun tespit edilmesi, cenazelerin usulüne uygun defnedilmesi, büyük suçla yüzleşmek adına önemli adımlar olacaktır” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 1915 Ermeni Tehciri’nin yıldönümünde Meclis’e araştırma önergesi verdi. Paylan, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, 24 Nisan 1915’de Ermeni aydınların tutuklanarak sürgüne gönderildiğini hatırlatarak, 24 Nisan’ın Ermeni Soykırı’nın başlangıç günü olarak kabul edildiğini belirtti.

‘Öldürülenlerin hakları teslim edilmeli’

Paylan, şunları söyledi: “24 Nisan 1915 tarihindeki tutuklamaların ardından, Osmanlı Devletini yöneten cuntanın kararıyla, Ermeni halkı tarihi topraklarından sürüldü. Büyük bölümü yaşadıkları şehirlerin civarında ve tehcir yollarında katledildi. 1915’te yaşanan kayıplar geri döndürülebilir olmasa da; ortak hafızada yer eden acıları birlikte sahiplenmek ve birbirini iyileştirmeye çalışmak bir arada yaşama kültürü adına çok kıymetlidir. Meclisimiz; Osmanlı ve Ermeni halkının aydınlanması için mücadele veren, eğitim kurumlarını ayakta tutan, yazan, üreten, düşünen ve bu topraklarda öldürülen aydınların haklarını teslim etmeli, onların anılarını yaşatmalıdır.”

“Katledilen tüm aydınların akıbetinin araştırılması, naaşlarının nerede bulunduğunun tespit edilmesi, cenazelerin usulüne uygun defnedilmesi, büyük suçla yüzleşmek adına önemli adımlar olacaktır” diyen Paylan, dünyanın her tarafına saçılmış Türkiyeli Ermenilerin 104 yıldır adalet beklediğini ifade etti.

Paylan, “Bu adalet ancak, Türkiye halklarının vicdanında ve Türkiye’nin meclisinde sağlanabilir” dedi ve Meclis’in Ermeni halkının büyük felaketini araştırmasını istedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.