Türkiye

Bir kişi şikayetçi oldu, resim sergisi kapatıldı

0

Ressam Ayfer Demircioğlu, Bursa’daki sergisinin, sadece bir kişinin şikâyeti üzerine ‘müstehcen’ bulunarak iptal edilmesine tepki gösterdi. Demircioğlu “Sanat adına utanç verici” dedi.

Ressam Ayfer Demircioğlu ve Avni Yamaner’in ortaklaşa düzenlediği resim sergisi, ‘müstehcen’ olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi’nde açılan ortak sergiye gelen bir kişinin şikâyetçi olması üzerine 19 Nisan’da iptal ‘talimatı’ geldi. Ressam Demircioğlu, Yeni Yaşam’dan Emre Caka’ya verdiği söyleşide, “Kendim için değil, sanat adına çok utanç duydum” dedi.

Demircioğlu şöyle konuştu: Duyumlarım oluyor, 3 ay evvel de Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde 1 kadın bir erkek heykeli kaldırılmıştı. Bursa Belediyesi tarafından sergimiz kaldırıldı ve bu inanılır gibi değil. Yıl 2019 ve bu yapılanlar tamamen çağdışı. Orta Çağ’da dahi sanat vardı ve gerçekleşiyordu. Bu alınan kararlar kabul edilemez.”

‘Sanatta müstehcenlik olmaz’

Müstehcenliğin yoruma en açık kelimelerden biri olduğunu, standartsız ve keyfi sansürün devlet memurlarının iki dudağı arasında olduğunu kaydeden Demircioğlu, “Sanatta müstehcen olmamalı” dedi.

Ne olmuştu?

Demircioğlu’nun Avni Yamaner ile gerçekleştirdiği Tayyare Kültür Merkezi’nde açılan sergiden bir kişi şikâyetçi olmuştu. Şikâyetçi, ‘resimleri müstehcen bulduğunu, eserlerin çıplaklık barındırdığını’ söyleyip ressam Demircioğlu’yla tartışmıştı. Demircioğlu’nun sakinleştirme çabalarına karşın şikâyetçi, “Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde yaklaşık iki ay önce kaldırılan iki heykeli ben kaldırttım. Bu resmi de kaldırtacağım. Çıplak kadınların sergilenmesine ‘sanat’ diyorsunuz, peki çarşaflı kadınlar neden yok? Sizi şikâyet edeceğim” diye bağırmıştı. Sergi kişinin şikayeti sonrası müstehcen bulunarak kapatıldı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.